Sütőtökös pite a 17. századból, amitől garantáltan leesik a vendégek álla

Így eleveníthetjük fel a régi receptet.

sütőtökös pite

A sütőtökszezon közepén járunk, az édeskés zöldséget pedig szerencsére sokféleképpen tudjuk felhasználni. Az egyik legnépszerűbb receptnek a sütőtökös pite számít, az viszont nem valószínű, hogy magunktól úgy készítenénk el ezt, mint évszázadokkal korábban.


A sütőtökös ételek világszerte népszerűek, de a trend nem csupán a 21. századot jellemzi: a zöldségből már négy évszázaddal korábban, az ezerhatszázas években is előszeretettel készítettek pitéket.

A sütőtöknek egyébként számos pozitív egészségügyi hatása van: erősíti az immunrendszert, antioxidáns hatású, a béta-karotinnak köszönhetően szépíti a bőrt és a látásunkat is pozitív irányba befolyásolja.

Fotó: Maggie Baker / Unsplash

Max Miller, a Tasting History Youtube-csatorna vezetője oldalán történelmi receptekkel kísérletezik, melyek hagyománya gyakran évszázadokkal korábbra nyúlik vissza.

„A sütőtökös pite mára általában egy selymesen krémes, pürésített ételnek számít, melyet általában gyümölcsökkel (például almával) és fűszerekkel készítünk. Ez viszont nem mindig volt így: a 17. században az állaga közel sem hasonlított a mai ismerthez, de a kinézete és a fűszerezése is teljesen más”

– mondta Miller az Inside Hooknak.

Az ír ételt bár a szükség szülte, ma is sok helyen használják: Az éhínség alatt született étel, ami ma már számos fogás alapját képezi

Hozzávalók: 

  • 1 egész sütőtök
  • 2 zöldalma
  • 3 tojás
  • rozmaring, kakukkfű és petrezselyem (ízlés szerint)
  • 85g sózott vaj
  • 50g mazsola és ribizli
  • 100g cukor
  • 60ml sherry
  • egy kevés növényi olaj
  • pitetészta

Meredeken hangzik, de egy időben mindenhol ezt árulták: A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak

Elkészítés

  • Melegítsük elő a sütőt nagyjából 220 fokra, majd a piteformába rakjuk bele a tésztát.
  • Hámozzuk meg a sütőtököt, távolítsuk el a magokat és a gyökeret és szeleteljük fel a zöldséget, majd vágjunk vékony szálakra azt. Az almákat is hasonló módon készítsük elő.
  • Közepes lángon, egy serpenyőbe rakjunk bele 2 evőkanálnyi vajat. Egy külön tányérba verjünk fel három tojást, majd adjuk hozzá a fűszereket. Ezt követően mártsuk bele ebbe a keverékbe a sütőtökszeleteket, majd rakjuk a serpenyőbe azokat. A sütőtököt süssük a serpenyőben puhára, nagyjából 10 perc szükséges ehhez. Figyeljünk arra, hogy ne fedjék nagyon a szeletek egymást.
  • Amíg a sütőtök a serpenyőben készül, helyezzük a felszeletet almát a tésztával kibélelt piteformába.
  • Ha elkészült a sütőtök, tegyük a szeleteket egy nagyobb tálba, és keverjünk bele a 2 evőkanál vajat, a mazsolát és a ribizlit, a cukrot és a sherryt. Alaposan dolgozzuk át a keveréket, majd öntsük a piteformába, símítsuk el a tetejét.
  • Ezt követően rakjuk a 220 fokos sütőbe 20 percre, majd csökkentsük a sütő hőmérsékletét 190 fokra. 190 fokon még további 40-50 perc sütésre lesz szükségünk.
  • Miután kivettük a pitét a sütőből, a maradék két evőkanálnyi vajat oszlassuk el a tetején, hagyjuk, hogy beszívja a desszert. A pitét hűtsük le, mielőtt tálaljuk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET