Pitekalauz – ahány ország, annyi forma és íz
A pite mindig házias, tradicionális, az íze pedig nosztalgikus emlékeket idéz.

Édes és sós finomságokat mutatunk, legyen a neve pite, pita, torta vagy tarte. Amerikától a Távol-Keletig mindenhol találkozhatunk valami sült és töltött tésztafinomsággal, némelyek az egész világon ismertek – gondoljunk csak az amerikai almás pitére (apple pie) vagy az angol pásztorpitére (shepherd's pie). Ég és föld, nem igaz? Felsoroljuk a legnépszerűbb pitéket, hogy aztán eldönthesd, hétvégén melyiket süsd meg!
Sós piték a világ körül
A sós piték választéka legalább olyan nagy, mint az édeseké, csak nálunk, Magyarországon nem túl népszerűek – kivéve talán a mexikói empenadát, amit mi inkább húsos táskának neveznénk. Az első galériában megmutatjuk a legfinomabb húsos pitéket, a második pedig a legínycsiklandóbb édes pitéké lesz.
A legfinomabb édes piték
Az édes pitéket lehet tölteni friss gyümölccsel, pudingokkal, krémekkel, magokkal – végtelenek a lehetőségek, egy azonban közös bennük: mindegyik könnyen elkészíthető és mindenkinek ízleni fog. A klasszikusok sorából a magyar almás vagy túrós pitét valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, ezért azokkal kezdjük, amelyek újdonsággal szolgálhatnak. Ismered például az amerikai datolyaszilvás vagy kékszőlős pitét? Vagy a trópusi kókuszkrémes verziót?
Fotó: Shutterstock
Pekándiós pite
Tömény, de isteni pekándiós pite Amerikából. Emellett nagyon kedvelt még a sütőtökös pite is.