Az elkövetkező két héten olyan üstököst láthatunk, ami 71 évente bukkan fel

Reméljük tiszta lesz az égbolt.

üstökös

A kép csak illusztráció – Fotó: mana5280 / Unsplash

A következő hetekben egy ritka jelenségnek lehetünk szemtanúi, ugyanis mostanában fog elhaladni a Föld mellett a 12P/Pons-Brooks nevű üstökös, ami csupán 71 évente teszi meg ezt az útvonalat. A tisztább helyeken a 12P szemmel is látható lesz, a nagyvárosokban élőknek egy kicsit nehezebb lesz kiszúrni.


A 12P/Pons-Brooks nevű üstökös ideje java részét a Naprendszer külső, fagyos részein tölti, a belső Naprendszerbe csupán 71 évente teszi be a lábát. Az üstökös Jean-Louis Ponsról és William Robert Brooksról kapta a nevét, tudományosan pedig periodikus üstökösként hivatkoznak rá.

A csillagászok szerint a 12P egyre fényesebbé válik, így jó eséllyel a következő hetekben Magyarországról is láthatjuk majd

– írja a hamuesgyemant.hu.

Dr. Megan Argo asztrofizikus kifejtette, az üstökös már többször is kitört, időszakosan pedig még a fényességén is sikerült „javítania”:

„Ha szerencsénk van, akkor a következő hetekben még egy újabb kitörés következhet, ahogy áthalad az égbolton.”

Annak okát, hogy miért láthatjuk a Földről is 12P-t a kémiai folyamatokban kell keresni. A Naphoz közeledve az ilyen jeges üstökösök hő hatására szublimációs folyamaton mennek keresztül, ilyenkor pedig a jég egyenesen gázzá alakul. Ennek során az üstökös szilárd magja körül egy felhő és egy anyagcsóva alakul, ami az űrben több millió kilométeres szakaszon jelenik meg.

A lenyűgöző fénycsóvát összességében tehát a Napból áramló napszélnek köszönhetjük.

Stuart Atkinson amatőr csillagász felhívja rá a figyelmet, hogy bár a 12P-t szabad szemmel is láthatjuk majd, a fényszennyezés miatt nagyvárosokban nehezebben tudjuk majd kivenni. Budapesten így valószínűleg csak távcső segítségével csíphetjük el, de a sötétebb helyszíneken már szemünkkel is kivehető lesz.

Az üstökös útját az Androméda-galaxis alatt – és ettől kissé balra – követhetjük nyomon április elejéig.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET