Felbukkant a Gemenci-erdőben Tóbiás, az első fekete gólya

A fészkére vigyázott.

fekete gólya

A kép csak illusztráció – Fotó: Pixabay

A Szekszárdhoz közeli Gemenci-erdőben március elején észlelte a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata a legelső fekete gólyát.


A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) a napokban tájékoztatott az örömhírről, miszerint munkatársaik március elején egy fekete gólyát fedeztek fel a Gemenci-erdőben. Elmondásuk szerint a madarat a Gemenc keselyűsi régiójában észlelték, ahol a gólya a fészkén állva békésen szemlélte a fészket és a környéket.

A fészket a 2020-as év sztárja, a nagy hírnévnek örvendő Tóbiás építette fel. Azóta is ezen a területen próbálkoznak a fiókaneveléssel, sajnálatos módon inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Ezt a 2013 óta elmaradozó árvizek, aszályos évek is indokolják, ugyanis ezek miatt kiszáradtak azok a mellékágak, erdei tavak, amelyek nélkülözhetetlenek a fekete gólyák számára, mind táplálkozási, mind pedig fiókanevelési szempontból.

Az idén télen tapasztalható árhullámok viszont reményre adnak okot, főleg, mert nagyjából egy évtizede nem látott mértékű áradás volt a Dunán. Ennek köszönhetően a mellékágak, a fokok és a tavak is fel tudtak töltődni, így jóval nagyobb eséllyel kezdhetik meg a gólyák a költést, mint az elmúlt évek alatt.

A denevérek esetében is jó hírek érkeztek: Hatalmas meglepetés: évtizedek óta „bujkáló” denevéreket láttak a Mecsekben


Az állatok ráadásul az öreg faállományú erdőkben szeretnek fészkelni, ezeket viszont folyamatosan kitermelik, így fészkük, fészkelőhelyük folyamatosan megsemmisül. A telelésből visszaérkező példányok emiatt gyakran napokig keringenek megszüntetett fészkelőhelyük fölött, továbbállni csak később állnak tovább. Fészkelőhelyükre emellett a nem honos fafajok betelepítése is negatívan hat.

A Körös-Maros Nemzeti Parkba egy 20 éve nem látott vendég érkezett: Ritka vendég: pelikánt fotóztak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A fekete gólyák egyébként általában Nyugat-Európában a Pireneusi-félszigeten, Franciaországban, Belgiumban és Németországban fészkelnek, de szívesen látogatnak el a Kárpát-medencébe is.

Az állatok veszélyeztetettnek számítanak, a Madártani Egyesület felhívja rá a figyelmet, hogy Magyarországon a fokozottan védett fajok közé tartoznak 500 ezer forintos eszmei értékkel. Küllemét tekintve a kirándulóknak a fekete tollazatán kívül először pirosas lábai és csőre tűnhet fel, testhossza nagyjéból 90-105 centiméter közé tehető. Fiatal példányok esetében a csőr és a láb színe még szürkészöld.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET