Palacsintaparti: így készítsük el a japán, a német és az orosz verziót

Nem csak az édesszájúaknak.

palacsinta
A palacsintának világszerte számos variációja létezik: a francia crépetől kezdve a klasszikus magyar hortobágyiig, egyaránt jól működnek édes és sós hozzávalóval is. Míg ezekről már bizonyára sokan hallottak, addig a japán, a holland vagy az orosz palacsintát nem biztos, hogy annyian ismerik. Mutatjuk, hogyan készíthetjük el ezeket.


Blini, egyenesen Oroszországból

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 kk cukor
  • 20 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • A töltelékhez:
  • sajtkrém
  • kaviár
  • lilahagyma
  • kapor

Így készítsük el:

  • Egy tálban keverjük el a tojássárgáját 1,5 dl tejben, majd szitáljuk bele a lisztet.
  • Egy másik edénybe öntsünk szintén 1,5 dl tejet, majd adjuk hozzá a cukrot és a szárított élesztőt. Miután felfuttattuk, hozzáadhatjuk a tojásos keverékhez.
  • Ha ezzel készen vagyunk, takarjuk le, és hagyjuk nagyjából 45 percig pihenni.
  • Eközben elkezdhetjük felverni a tojások fehérjéjét, miután megkeményült, hozzákeverhetjük a sárga masszához.
  • Kenjünk ki egy serpenyőt egy kevés olajjal, és kanalazzunk bele egy-egy adagot. Közepes lángon süssük aranybarnára.
  • Mikor elkészültek, kenjük rá a feltéteket, és már fel is szolgálhatjuk az orosz palacsintát.

Ha már unjuk az általunk ismert szendvicseket: Különleges szendvicsek a világ körül, amiket otthon is elkészíthetsz

Felhőpalacsinta, avagy a japán verzió

Hozzávalók:
  • 4 tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 tk citromlé
  • 6 csapott ek cukor
  • 60 ml tej
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 6 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 0,5 tk só
  • vaj a sütéshez és a tálaláshoz
  • juharszirup vagy gyümölcsszósz a tálaláshoz

Így készítsük el:

  • Egy edényben keverjük össze a lisztet a sütőporral és a sóval, majd egy másikban a tojássárgákat a vaníliával és a tejjel. Öntsük össze a két edény tartalmát, majd rakjuk az egészet nagyjából fél órára a hűtőbe.
  • A szobahőmérsékletű tojásfehérjét a sóval és a citromlével együtt verjük habbá, majd a fényesség elérése érdekében folyamatosan kevergetve, több részletben adjuk hozzá a cukrot is.
  • Időközben vegyük ki a masszát a hűtőből, és óvatosan forgassuk bele a fehérjehabot.
  • Öntsük az egészet egy nyomózsákba vagy habnyomóba, és töltsük bele a masszát.
  • Egy nagyobb serpenyőt melegítsünk fel közepes lángon, majd mintha habcsókot készítenénk, nyomjunk 4 adagot bele a masszából. Ügyeljünk rá, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz, hiszen ellenkező esetben összeragadhatnak a formák.
  • Öntsünk 3 evőkanál vizet a palacsinták köré, és azon nyomban fedjük le az edényt. A palacsinták gőzben sütve, nagyjából 5-6 perc alatt elkészülnek: a cél, hogy az aljuk kicsit megbarnuljon, a felső részük pedig kemény legyen.

A sültkrumplit se csak ketchuppal fogyaszthatjuk: 5 alternatív mártogatós a sült krumplihoz, ha unod a ketchupot

A dutch baby, amit német palacsinta néven ismerhetünk

Hozzávalók:

  • 4 ek vaj
  • 3 közepes alma
  • 10 dkg liszt
  • 1,8 dl tej
  • 1 csipet só
  • 0,5 tk sütőpor
  • 1 ek cukor
  • 4 tojás
  • fahéjas porcukor (tetejére)

Így készítsük el:

  • Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, pucoljuk meg az almákat, majd vágjuk őket vékony szeletekre.
  • A vajat tegyük egy nagyjából 30 centiméter átmérőjű, sütőben is használható serpenyőbe vagy jénai edénybe, majd tegyük a sütőbe pár percre, hogy megolvadjon.
  • Keverjük össze a sót, a cukrot, a lisztet, a sütőport, és adjuk hozzá a tejet, valamint a felvert tojásokat is. Keverjük mindezt alaposan össze.
  • Ha megolvadt a vaj, vegyük ki a serpenyőt sütőből, és tegyük bele körben az almaszeleteket. Öntsük rá a tésztát.
  • Ezt követően nagyjából 20-25 percig süssük, míg a széle és a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, majd fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

(Forrás: Sokszínű Vidék)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET