Ételek Izlandról, ha belekóstolnál a szigetország konyhájába
Bár van egy-két furcsaság.
Skyr
Ha egy olyan ételt szeretnénk megkóstolni, ami az izlandiak körében is rendkívül népszerűnek számít, akkor érdemes egy adag skyrt kérnünk az utazás során. Egy sűrű és krémes termék, amit a legjobban úgy lehetne leírni, mint a joghurt és a túró keveréke. A sajtszerű ételt pasztörizált zsírszegény tejből és a joghurthoz hasonló fermentált termékből készítik, és gyakran tejszínnel, valamint fanyar bogyós gyümölcsökből készült lekvárral tálalják.
Ha a leveseken keresztül utaznánk be a világot: 10 leves, 10 ország: levesötletek, ha a konyhából járnád be a világot
Hákarl
A hákarl egy fermentált cápahúsból készült étel, ami ugyan ma már kezd kikopni a helyi gasztronómiából, de szerves részét képezi az izlandi kultúrának. A cápahúst általában ecetbe áztatják, majd a száradás érdekében nagyjából négy-öt hónapig fellógatják. A húsnak meglehetősen ammóniadús illata van, így egyesek szerint felveszi a harcot a balti surströmminggel. Az intenzív íze miatt a cápahúst gyakran egy izlandi szeszesitallal, a köményből készült Brennevinnel öblítik le.
Hangikjöt
Izlandon az egyik legfontosabb húsfélének a bárány számít, általában ebből készül a hangikjöt néven ismert ünnepi étel is. A bárányhúst a tartósítás érdekében füstölik, de gyakran egyfajta prosciuttóként fogyasztják. Köretnek rendszerint burgonyát, béchamel-szószt, valamint borsót tálalnak mellé, karácsony idején pedig nem szokott kimaradni mellőle az izlandi karácsonyi kenyér, a csipkéhez hasonlító laufabrauð.
Ez is érdekelhet: Tradicionális inuit fogások a jég birodalmából
Harðfiskur
A viking időszakból származó harðfiskur egy szárított halból készült étel, amit a hagyomány szerint a szélben szárítanak ki, majd laposra klopfolják, hogy a halak egy kicsit puhábbak legyenek. A ropogós rudacskákat Izlandon általában vajba mártva rágcsálják el.
Még több ropogtatnivaló: 8 különleges street food a világból, amit lehet, nem is ismertél
Rúgbrauð
A rúgbrauð egy izlandi rozskenyér, amit a tradicionális módszer szerint a föld alatt, a gejzírek közelében készítenek el. A puha, sűrű és a hozzáadott cukor miatt édeskés kenyeret többféle hozzávaló társaságában fogyasztják: vajjal, halakkal, zabkásába olvasztva, tejszínhabbal, különböző pástétomokkal, de akár gyümölcsök társaságában is.
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
- 6 tradicionális alpesi fogás, amit kötelező megkóstolni a síelés alatt ›
- Tévedsz, ha azt gondoltad, hogy a croissant francia találmány ›
- A leves, ami egykoron paraszti étel volt, ma viszont a francia konyha ékköve ›
- Bőséges és laktató: 7 klasszikus francia étel a télre ›
- 5 megdöbbentő skandináv étel, ami a legéhesebb turistákat is kihívás elé állítja ›
- Világtérképen az országok legnépszerűbb ételei – nem meglepő, mi a magyar kedvenc ›
- Egzotikus hideg saláta receptek a nyári bikiniszezonra ›
- Szokatlan vendég: lénai tokokat fogtak a Balatonban ›