Verhetetlen az olaszok lepénykenyere – így készítheted el könnyedén otthon!
Hamar megvan az egész.
A híres olasz focacciát pofonegyszerű elkészíteni, de garantáljuk: mindenkit levesz a lábáról! Ha te is megkóstolnád a pizza ókori elődjét, kövesd az alábbi receptet.
Talán mindenki hallott már a focacciáról. Az olaszok híres lepénykenyerét egyesek a pizza elődjének tartják, mások vitatják ezt, de annyi biztos, hogy egy meglehetősen régi ételről van szó, ami már az etruszkok idejében elterjedt. Mivel alapvetően csak liszt, élesztő és víz szükséges az elkészítéséhez, a szegényebb néprétegek is előszeretettel fogyasztották.
Hozzávalók::
- 500 g liszt
- 1 tasak élesztő
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 350 ml langyos víz
- friss vagy szárított fűszerek ízlés szerint (pl. rozmaring, oregánó, tárkony)
Elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagyobb tálba. A keverékhez csepegtessünk egy evőkanál olívaolajat, majd fokozatosan öntsünk langyos vizet a tálba. Addig gyúrjuk, ameddig a tészta olyan rugalmas nem lesz, hogy már nem tapad az ujjainkhoz, mutatja be a receptet a hamuesgyemant.hu.
Ez is érdekelhet: Kiderült, milyen ízű bort ittak az ókori rómaiak
Sokféle módon ízesíthetjük.
Öntsük le a tésztát némi olívaolajjal, majd fedjük le fóliával vagy tiszta konyharuhával. Hagyjuk pihenni egy meleg helyen körülbelül egy órán át – rendszerint ennyi kell ahhoz, hogy a tészta korábbi méretének kétszeresére dagadjon.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Olajozzunk ki egy sima vagy sütőpapírral bélelt tepsit. Egyenletesen nyújtsuk ki a tésztát a tepsiben. Ujjainkkal nyomkodjunk jó pár lyukat a tészta felszínébe – a focaccia felszíne ugyanis mindig göröngyös.
Locsoljuk meg a tésztát egy újabb evőkanál olívaolajjal, majd szórjuk rá friss vagy szárított fűszereket (rozmaringot, oregánót, esetleg némi sót is).
Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Az olasz esküvői leves, ami egy félrefordításnak köszönheti hírnevét
Előmelegített sütőben süssük a focacciát kb. 20-25 percig, amíg aranybarnává nem válik. Miután kivettük a sütőből, hagyjunk időt, hogy kihűlhessen a lepénykenyér. Fogyasztás előtt vágjuk fel apró kockákra vagy téglatestekre a tésztát.
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
- Biztos, hogy minden ételnevet jól ejtesz? ›
- Megépül Olaszország első tenger alatti autóútja ›
- Az olasz város, ami felveszi a versenyt Velencével, csak éppen kevesebben látogatják ›
- Repülőteret kap Olaszország egyik legszebb úti célja ›
- Szabi, a pék olaszországi tippjei a gasztronómia szerelmeseinek ›
- Páratlan panorámával, 120 méterrel a Duna felett nyílt meg a VIRTU Restaurant ›
- Irány Dél-Olaszország! ›
- Irány Észak-Olaszország! ›
- Ha hiányzik Olaszország: 8 nápolyi étel, amivel visszahozhatod a nyarat ›
- Jellegzetes görög ételek, ha már hiányzik Görögország ›
- Egzotikus hideg saláta receptek a nyári bikiniszezonra ›
- Az erdőből: 3 szupergyors, krémes medvehagymás recept ›