Felbukkantak az első vonuló partimadarak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Több madárfajtát is láttak.

pajzsoscankó

Fotó: Pixabay

Megérkeztek a vonuló partimadarak első példányai a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületére. A park munkatársai legkorábban egy nagy pólingra lettek figyelmesek, azóta viszont más madarak is felzárkóztak.


Az enyhe időjárás miatt a téli időszakban néhány partimadár nem repült melegebb éghajlatra, például bíbicek és aranylilék több száz példányt kitevő csapataival is lehetett találkozni. Ugyanakkor java részük azért inkább Nyugat- vagy Dél-Európába, illetve Afrika tájait vette célba.

A Fehér-tónál legkorábban, február 8-án egy nagy pólingot csíptek el a nemzeti park munkatársai, ez azért lehetett, mert a nagy pólingok döntően a közelben, Európa nyugati részén, az Atlanti-óceán partjain, vagy a Földközi-tenger mentén telelnek, így ők hamar érzékelik, ha enyhébbre fordul az időírja a Körös-Maros Nemzeti Park.

Jó hírek Budapesten: Videó: takinbébivel gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert

Február közepén viszont a partimadarak között megjelentek az első sárszalonkák, pajzsoscankók és nagy godák is. Ezen fajok is főként Európa nyugati, illetve déli térségeiben telelnek, ám akadnak példányok, akik egészen a Szahara déli odaláig is elrepülnek.

A kardoskúti Fehér-tó most tökéletes helyszín a madarak számára, ugyanis a vízborítás a 90 százalékos szintet is eléri, de a környező puszták is tele vannak vízzel. Február 19-én a dolgozók egy 16 példányból álló pajzsoscankó-csapatra lettek figyelmesek, és több sárszalonkát és nagy godát is elcsíptek.

Az apró testű havasi partfutók első egyedei január végén tették be Magyarországra a lábukat, 2-3 példányos csapataikat azóta is látni lehet a térségben. A pajzsoscankók és a nagy pólingok kicsit többet utaznak, ők főleg az északi tájakon, a tajgán szoktak költeni. A sárszalonkák és a nagy godák ezzel szemben szeretnek nálunk fészket rakni, ez a költőterületük déli határa.

A Kiskunsági Nemzeti Parkban is északi látogatóra lettek figyelmesek: Sarkvidéki vendég totyog a Kiskunsági Nemzeti Parkban

A klasszikus téli vonulók a piroslábú cankók kivételével mindannyian megjelentek a nemzeti park térségében, rájuk majd március elején lehet számítani.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET