A Turizmus Világnapja: rengeteg a turista, de lehet ezt bírni hosszú távon?

A világnapot már 1980 óta tartják meg az országok, idén a fenntarthatóság került a fókuszba.

turizmus, fenntartható turizmus

Minden évben szeptember 27-én ünneplik a Turizmus Világnapját, melyet az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) immáron több mint negyven éve „alapított”. Idén a fenntarthatóságon van a fókusz, a rendezvények is javarészt ezt a témát érintik.


Az kétségtelen, hogy a manapság a turizmus számít az egyik legnagyobb gazdasági szektornak. Magyarországon 2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött el hazai szálláshelyeken – ez épphogy elmarad a rekordévnek számító 2019-es adatoktól. A bevételek sem alakultak rosszul, a 2021-es évhez mérten tavaly 52 százalékos reálértékkel emelkedett meg a szektorból származó bevétel nagysága, ami így 668 milliárd forintra rúgott – olvasható a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) elemzésében, ahol a 2022-es eredményeket részletezték.

Ez is érdekelhet: Rengeteg turista érkezett ebből a 3 országból, de nem Budapestet keresik

A szektor sikere viszont a környezetre is nagy behatással van, éppen ezért a 2023-as világnap a „Turizmus és a zöld beruházások” témakörére épült.

A világnapnak idén Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád ad otthont. Itt találkoznak a turisztikai szektor globális szereplői, vezetői és a kormányok képviselői. Az eseményen az ágazati szakértők és a kormányzati vezetők által tartott üléseken, panelbeszélgetéseken és workshopokon vehetnek részt az érdeklődők.

„Történelmi fontosságú lehetőségünk van arra, hogy új irányt vázoljunk fel a globális turisztikai szektor számára, melynek középpontjában a fenntartható fejlődés, a munkahelyteremtés és a gazdasági ellenállóképesség, rugalmasság van”

– olvashatók Ahmed Al-Khateeb, a szaúd-arábiai turisztikai miniszter szavai az Euronews cikkében.

Olvass erről is! 4 közel-keleti úti cél, ha már unod, hogy minden Dubajról szól

Fotó: Danist Soh / Unsplash

Illusztráció

Az ENSZ hivatalos oldala szerint a fenntarthatóságot többféleképpen is ösztönözheti a szektor.

Az emberekbe, illetve az oktatásba való befektetés:

„A folyamatosan növekvő szektor sima működése végett elengedhetetlen, hogy az adott területeken szakképzett munkaerő dolgozzon. A becslések szerint 2030-ra még 800 ezer fő fog olyan munkakörben dolgozni, amely valamilyen szakszerű turisztikai tudást igényel, emiatt pedig kiemelkedően fontos, hogy megfelelő képzésekkel segítsék az országok a turizmust a fenntarthatóság pályáján tartani."

Fenntartható infrastruktúra, zöldítés:

A jövő tekintetében a szektor egyik legnagyobb feladata, hogy csökkentse az ökológiai lábnyomát. Ez pedig kiváló táptalaja a zöld befektetéseknek: a többmilliárd forintos bevételt generáló szektor zöld szállodákkal, éttermekkel és a technológiai innovációkat ösztönző zöld fejlesztésekkel, támogatásokkal, felhívásokkal tudja segíteni Földünk egészségét – és persze a turizmus jövőjét."

Idén a Turizmus Világnapján arra a létfontosságú szükségletre összpontosítunk, mely az emberek, a bolygó és a jólét érdekében megköveteli, hogy egy fenntarthatóbb ágazat kialakításába fektessünk be. A nap azt is világossá teszi, hogy az UNWTO miért fektet akkora hangsúlyt az oktatási beruházások és az innovációk szükségességére

– nyilatkozta Zurab Ololikashvili, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkára.

A vendéglátásban is egyre népszerűbb a fenntarthatóság: Először csinálta meg, most elárulta: ezek a világ legjobb zero waste éttermei

Magyarország

Fotó: Shutterstock

Badacsony

A turisztikai információs irodák itthon is számos programmal készültek: idén az ország 47 pontján mintegy 98 programból válogathatnak a turisták, melyeknek nagy része ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött. A programok egy részén még ezen a héten részt lehet venni.

Az érdeklődők legtöbbször vezetett gyalogos városnézéseken és természetjáró túrákon keresztül ünnepelhetik meg a világnapot.

A programok közt van például badacsonyi bortúra, balatonfüredi irodalmi városvezetés, hajdúszoboszlói gasztrokaland, kiskörei interaktív piknik, miskolci fotós kvíz és szentendrei kosztümös túra is.

A teljes programlistát itt tudjuk megnézni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET