Rekordév Spanyolországban: ebbe a régióba utazott a legtöbb turista

Az ország 85,1 millió külföldi látogatót fogadott.

Costa Brava
Katalónia és Spanyolország egyik legnépszerűbb partszakasza, a Costa Brava - Fotó: Getty Images

Spanyolország minden évben népszerű célpontnak számít az utazók között, ám Katalónia különösen népszerű volt tavaly: az Spanyol Statisztikai Hivatal (INE) jelentése szerint a turisták száma meghaladta a 18 millió főt, de más spanyol úti célok sem teljesítettek rosszul.


Rengeteg utazó választotta 2023-ban nyaralásának helyszínéül az észak-spanyol régiót, ahol a turisták számában és az általuk termelt bevételben is jelentős emelkedés: előbbi esetében 21,2 százalékos, utóbbinál 26,7 százalékos növekedés volt megfigyelhető. A Schengen Visa Info szerint itt költöttek a legtöbbet a látogatók: mintegy 20,9 milliárd eurót (nagyjából 8160 milliárd forintot).

Fotó: Shutterstock

Cala d’Hort tengerpart, Ibiza

A második legnépszerűbb választásnak a Baleár-szigetek bizonyult, ahol 2023-ban több mint 14 millió látogató fordult meg, ami 9,1 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A turisták szeretetéből a Kanári-szigeteknek is jutott, ami 13,9 millió látogatót fogadott tavaly és 20,33 milliárd euróval járult hozzá Spanyolország bevételéhez. Emellett Valenciába 10,4 millióan, Madridba pedig 7,5 millióan utaztak.

Moraira még nem produkált ekkora számokat: A gyönyörű spanyol kisváros, amit Caprihoz hasonlítanak, csak kevesebben látogatják

Fotó: Alexander Spatari / Getty

Szent Szív-templom, Barcelona

A spanyol turisztikai hivatal közleménye szerint a szektor teljesítménye 2023-ban felülmúlta a várakozásokat,

a látogatók száma pedig először haladta meg a 85 millió főt, ami 2022-höz képest 18,7 százalékos emelkedést jelent.

A költések területén is jól teljesített Spanyolország, ugyanis tavaly a látogatók összesen több mint 108 milliárd eurót hagytak az országban, ami 24,7 százalékkal volt több, mint az ezt megelőző évben.

Fotó: Alexander Spatari / Getty

Szent Szív-templom, Barcelona

Míg a legtöbben az Egyesült Királyságból (17,3 millió), Franciaországból (11,8 millió) és Németországból (10,8 millió) érkeztek, addig a küldőországok közül az Egyesült Államok esetében volt tapasztalható a legnagyobb, 38,7 százalékos növekedés a látogatók számában.

Spanyolország tavasszal is gyönyörű: 5 európai úti cél, ami tökéletes egy tavaszi kiruccanáshoz

Mindemellett az utasforgalom területén is rekordévet zárt Spanyolország: az Aena repülőtereken tavaly mintegy 283 millió utas fordult meg, ami még a járvány előtti szintet is meghaladta.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET