Magyar, de mégsem: hol is született meg a rizibizi?

Szülők megmentője, a rántotthús tökéletes párja.

risi e bisi, rizibizi
Húsleves, bolognai spagetti, tejbegríz és rizibizi: az a közös ezekben az ételekben, hogy generációkon átívelve, szinte minden magyarban a gyermekkor lusta vasárnapjait idézik meg. A fáradt édesanyák és a konyhában tüsténkedő apák sokaságát megmentő rizibizit egy igazi klasszikus magyar köretnek gondolnánk, ám eredete valójában más országhoz kapcsolható.


Rizs és pár szem borsó: nem is kell több egy egyszerű, de nagyszerű körethez. Ezt persze a magyarok is jól tudják, hiszen szinte alig van olyan ember, akit élete során elkerült volna a keverék – emiatt pedig hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy hagyományos magyar receptről van szó.

Az igazság szerint viszont a menzákon gyakran száraz, borsókban szűkölködő köret eredete Olaszországhoz, egészen pontosan Veneto régiójához köthető. Velencében, Vicenzában és Veronában a risi e bisi néven futó köret a 17. században már egy jellegzetes tavaszi fogásnak számított, amit a legendák szerint minden év április 25-én, Szent Márk ünnepén a velencei Dózsénak tálaltak.

Az olasz risi e bisit viszont egyáltalán nem valami mellé szolgálták fel, és a két szükséges alapanyagon kívül semmiben nem is egyezik a magyar változattal. A mediterrán országban ugyanis az ételt egyfajta előételként, a rizottó és a leves közti állagban szokták fogyasztani.

Ehhez továbbá jó sok zöldséget, az igazi titka pedig a helyi vialone nano rizstípusban, valamint a Lumingnano-borsóban rejlik.

Ha már Olaszország: Verhetetlen az olaszok lepénykenyere – így készítheted el könnyedén otthon!

Az olasz receptekben gyakran nemcsak a borsószemeket, hanem azoknak hüvelyét is felhasználják: megmosásuk után a héjakat a főzővízbe rakják, az így készült alaplevet pedig hozzá szokták önteni a rizshez. Ugyan alapjáraton ez egy zöldséges ételnek számít, a húskedvelők gyakran kockázott pancettával (baconnel), illetve sokan vajjal és hagymával egészítik ki – írja a hamuesgyemant.hu.

Persze az igazán krémes állagért nem érdemes kihagyni a sajtot; ha az olasz hagyományokat szeretnénk követni, akkor Parmigiano Reggianót használunk.

Na de hogyan készíthetjük el az olasz fogást?

Hozzávalók:

  • 350 g vialone nano rizs
  • 1 kg héjas zöldborsó
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 60 g vaj
  • 1 kisebb hagyma
  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • 50 g pancetta szalonna
  • 50 g Parmigiano Reggiano
  • 2 ek friss petrezselyem
  • Só, bors (ízlés szerint)

Ha levesekkel is szívesen kísérleteznénk: 10 leves, 10 ország: levesötletek, ha a konyhából járnád be a világot

Így fogjunk hozzá: 

  • Készítsük elő a zöldségalaplevet, majd hámozzuk meg a zöldborsót. A héjakat mossuk meg bő vízben.
  • Egy lábasba öntsük bele enyhén sózott vizet, rakjuk bele a borsóhéjakat, majd nagyjából 45 percig főzzük. Ha a borsóhüvelyek megfőttek, tegyük őket egy tálba, majd botmixerrel keverjük addig, amig pürés lesz. A pürét szűrjük le, hogy az összes víz távozzon belőle, és a rostos részeket is eltávolíthatjuk. Az így összegyűjtött folyadékot őrizzük meg, mert később kelleni fog.
  • Szeleteljük fel a hagymát és a pancettát apró darabokra, tegyük olajat, a vaj felét, a hagymát és a pancettát egy nagyobb serpenyőbe. Közepes lángon, nagyjából 5 percig süssük őket, ezt követően adjuk hozzá a petrezselymet is.
  • Adjuk hozzá a borsót és két kanál alaplevet, főzzük az egészet körülbelül 5 percig. Ezután öntsük hozzá a püréből korábban leszűrt levet is, fűszerezzük sóval és borssal, majd forraljuk fel a keveréket.
  • Vegyük le alacsonyra a lángot, majd öntsük hozzá a rizst is. Lassan, kevergetés mellett főzzük nagyjából 15 percig a risi e bisit, ha pedig azt látnánk, hogy száradni kezd, akkor adjunk hozzá még pár öntéssel az alapléből.

(Recept forrása: Recipes from Italy)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET