A magyar ital, amit sehol máshol nem isznak

Nem az Unicumról van szó.

Illusztráció - Fotó: Photo by Rafa Elias / Getty

Ahogy ételek területén is, az italoknál is világ minden országának megvan a maga specialitása. Itthon ilyen például az Unicum, a Traubisoda és persze a pálinka is. Míg a különböző gyümölcspárlatok sok nemzet konyhájában megtalálhatók, addig van egy olyan ital, amit Magyarországon kívül szinte lehetetlen beszerezni.


Az italok közül általában a Traubisodát szokták úgy emlegetni, mint „az első magyar korszerű üdítő”, de pálinkát is rendre a magyarokkal hozzák kapcsolatba.

A pálinkáról tudjuk, hogy az egy eredetvédett magyar termék. A pálinka készítését Magyarországon a Pálinkatörvényként ismert 2008. évi LXXIII. törvény és az általa hivatkozott 110/2008/EK európai uniós rendelet szabályozza.

A Pálinkatörvény értelmében csak olyan szeszes ital nevezhető pálinkának, illetve törkölypálinkának, mely kizárólag Magyarországon termett, nem sűrített, nem szárított és nem aszalt gyümölcsből, illetve Magyarországon termett szőlőtörkölyből készült Magyarország területén, beleértve a palackozást is – mutatja be a szabályozást a Vince.

Azt már kevesebben tudják, hogy az európai uniós megállapodás értelmében négy határmenti osztrák tartomány is alkalmazhatja a pálinka nevet, ám ők csupán a barackpálinkára.

Mindenesetre ehhez hasonló gyümölcspárlatok több országban is léteznek, gondoljunk például az olasz grappára. vagy a szlovák borovičkára.

Létezik viszont a pálinkának egy típusa, amit tényleg csak itthon ismernek:

ez pedig a paprikapárlat.

Ugyan külföldön is léteznek paprikás ízesítésű italok – például vodka, rum –, ám ezek közül egyik sem mondható párlatnak. A furcsa kombinációt eleinte orvoslásra használták, ezt bizonyítja például a Budapesti Napló 1903-as cikke is, melynek részlete így szól:

„A komárommegyei falvak pálinkásboltjaiban amellett mindenütt paprikás-dobozokat láthat az ember, amelyekből az emberek, sőt a gyermekek is kanálszámra hintik a maró, erős paprikát pálinkájukba, eltompítják ínyüket már a legfiatalabb korban. Ez a paprikás pálinka, amelyre különben a komáromi parasztok ráfogták, hogy nélkülözhetetlen orvosság a láz ellen. (sic!)"

Ezt olvastad már? Őseink konyhája: a legelső írott magyar recept és a legrégebbi szakácskönyvünk

Fotó: Salah Ait Mokhtar / Unsplash

Az ital hivatalos forgalomba kerülésére viszont egészen 1957-ig kellett várni, ekkortájt a szocialista vezetés fantáziát látva az italban bevezette a „42szeszfokos” palackozott változatot. Ez ráadásul már nemcsak paprikás ízesítésű pálinka volt, hanem egyenesen paprikapálinka. Ez a csípős zamatú ital eleinte még „kalocsai nemes- cseresznye-aromás nagy paradicsom- és kosszarv paprika-fajták válogatott keveréke” volt, mára viszont a szocialista recept helyét átvették más italok.

Ilyen például a Nádor Paprika Premium – ami természetes paprikakivonat és vegyes gyümölcspálinka felhasználásával készült – és a tolnai Brill Pálinkafőzde Sweet Rubin paprika párlata is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET