A különleges koreai étel, amit régen a fürdővízben készítettek el
Mára persze leginkább a konyhákban készül.
A jjimjilbang szó Koreában alapvetően annyit jelent, mint „fűtött szoba”, az étel neve pedig pontosan erre utal. Az országban óriási hagyománya van a tradicionális fürdőházaknak, űm igazi népszerűségre csak az 1990-es évektől tettek szert. Míg ezek a fürdők javarészt nem koedukáltak, addig területükön vannak olyan helyiségek is, amiket mind a két nem egyszerre látogathat.
Ezek általában olyan közösségi helyek, mint a bár, az edzőtermek, a sószobák vagy éppen a jeges szobák.
És ír reggeliről hallottál már? Mindenki az angolról beszél, pedig az ír reggeliért is sokan odalennének
A koreai wellness-központokban pedig gyakran szolgálnak fel harapnivalókat, közülük az egyik népszerű étel a már említett szauna-tojás.
Ezeket a tojásokat régebben tényleg a fürdővízben készítették el, ám mára már a fogás beköltözött a háztartásokba is – ezt legtöbbször családi ünnepeken, különleges alkalmakon tálalják.
A lágy állagú tojás fűszeres ízét a vízben történő „érlelésnek” köszönheti. Magas nyomáson készítve ugyanis a Maillard-reakció során a szénhidrát és a fehérje reagál egymással, ettől pedig barna színanyagok és aromák szabadulnak fel.
Így a szauna-tojás belseje a megszokott helyett barna színű lesz, ízvilága pedig egy diós, földes hatással bővül.
A kávéra is vannak változatok: 5 koffeindús kávéalternatíva, ha valami újjal próbálkoznál
Elkészítés
Ahhoz, hogy otthon is elkészítsük egyébként nem kell túl sok minden: a recepthez egy kuktára és egy méretében hozzá passzoló fém párolóra van szükség. Az edénybe öntsünk nagyjából két liter vizet, sózzuk meg egy kicsit, majd a belerakott tojásokat magas nyomáson, 3-3,5 óráig főzzük – írja a Pressure Cook Recipes.
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
- Csillogós, gourmet és extrafinom: már itthon is imádják a piramis alakú fűszert ›
- 5 forró koktél a télre, hogy ne csak a radiátor melege fűtsön ›
- Vissza a múltba: híres történelmi személyek és kedvenc ételeik ›
- Őrizzük meg a reggeli kávézaccot, isteni desszertet készíthetünk belőle ›
- Egy furcsa, ámde olcsó hozzávaló a legkrémesebb rántotta titka ›
- 5 étterem, amit érdemes feltenni a dohai látnivalók közé ›
- A paprika pálinka, amit a magyarokon kívül senki sem fogyaszt ›