Napelemes vízi taxik bambuszból

A londoni dizájnstúdió egy új, progresszív ötlettel állt elő, amely megváltoztathatja a vízi közlekedést.

Fotó: Duffy London

Minden ipari ágazatot, művészeti és mérnöki területet új kihívások elé állít a klímakrízis. Amikor a retróhoz nyúlunk, hogy a régi új, fenntartható köntöst és technikát kapjon, muszáj előremutatóan gondolkodnunk. Egy angol formatervező csapat kitalált valamit, amit a jövőben akár a Dunán is szívesen látnánk.

A brit Duffy LondonHari Pontoon néven tervezett egy 15 főt szállítani képes, napelemes, bambuszból készült vízi járművet, amely akár 20 csomós (kb. 37 km/h) sebességre is képes. A vízi taxi teljes mértékben környezetbarát és fenntartható. A tervezéshez modern technikákat ötvöztek a hagyományos bambuszfeldolgozással. Hogy ez mit jelent? Lézervágással és -illesztéssel építik össze a csónakot, míg a bambusz feldolgozásában egy több ezer éves módszert vetnek be, emellett igyekeznek minél kevesebb károsanyag kibocsátásával gyártani.

A jármű a mostani tervek szerint 98%-ban bambuszból és 2%-ban lítiumion-akkumulátoros napelemből fog állni, és 60 lóerős lesz.

Fotó: Duffy London

Úgy tervezik, hogy a Hari Pontoon a benzines motorcsónakok alternatívája lesz, melyet először az indonéz szigetvilágban tesztelnek le. Az első vízi taxikat a Living Waters nonprofit szervezettel együtt készítik el, és Nusa Penidán állítják majd forgalomba. Ez az apró sziget Balihoz tartozik, és egy ott épülő, új klímabiztos hotel saját használatú járműve lesz, amellyel a környezetet kímélve lehet majd utazni a szigetek között. Ezekre a környezettudatos újításokra azért Indonéziába van elsők között szükség, mert a szigetországban rengeteg embernek lételeme a vízi közlekedés, viszont a tengert nagyon szennyezi a benzin és az olaj.

Ha a Hari Pontoon beválik, akkor olcsó, egyszerű és környezetbarát megoldáshoz jelent majd a vízi közlekedésben, amit a későbbiekben a világ bármely pontján használhatunk. Az olyan városok mindennapjaiban pedig, mint Budapest, Párizs, Amszterdam vagy London, ahol a nagyváros életének szerves része a vízi közlekedés, praktikus, zöld alternatívát jelenthet ez a könnyű vázú, napelemes vízi taxi.

Fotó: Duffy London


Fotó: Duffy London


Fotó: Duffy London


Fotó: Duffy London


Fotó: Duffy London


Fotó: Duffy London


Ez a videó bemutatja, Penida-sziget milyen természeti csodákat rejt

youtu.be

NUSA PENIDA (4K) - MOST BEAUTIFUL PLACE IN BALI
AMI MÉG ÉRDEKELHET