Az UNESCO által is elismert mexikói konyha eredettörténetét tekintve egészen sokszínű: az ország gasztronómiája számos ősi közép-amerikai kultúra módszerein alapul, a spanyol konkvisztádorok térhódítását követően pedig európai elemekkel is gazdagodott. Mutatjuk, hogy készíthetünk egy klasszikust, a tortillából készült azték levest, azaz sopa aztecát.
A mexikói konyha alapvetően három fő élelmiszeren, a kukoricán, a babon és a chilin alapul, de gyakran fordul olyan őshonos ételekhez is, mint például az avokádó, a kakaó, a paradicsom, az édesburgonya és a vanília. Ezeket az élelmiszereket már az azték, a maja és más őslakos kultúrák is előszeretettel használták, így nem meglepő, hogy a kukoricából készült tortilla a mai napig szerves részét képezi a mindennapoknak – ezt viszont nemcsak taco formájában tudjuk fogyasztani, hanem például levesként is.
Ez is érdekelhet: A királyi család kedvenc levese, ami lehet, nem is létezett
A legtöbben úgy tartják, hogy a leves a mai Mexikóváros környékéről származik, ugyanis a térségben telepedtek le először a spanyol hódítók az Azték Birodalom megszállásának idején. Míg a tortilla leves alapjai nagyjából az egész országban megegyeznek, addig a fűszerek és az extraként használt hozzávalók területenként változnak.
Az olasz leves története is érdekes: Az olasz esküvői leves, ami egy félrefordításnak köszönheti hírnevét
Hozzávalók:
- 2 ek olívaolaj
- 1 apróra vágott hagyma
- 2 apróra vágott paprika
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk fokhagymagranulátum
- 1 tk chilipor
- 2 ek paradicsompüré
- 1 l zöldségalaplé
- 2 ek kukoricaliszt
- 400 g konzerv paradicsom
- 2 x 400 g fekete babkonzerv
- apróra vágott savanyított jalapeño (ízlés szerint)
- tortilla (ízlés szerint)
- só, bors (ízlés szerint)
- Díszítésnek (opcionális): avokádó, koriander, tökmag, feta
Ha a konyhában is utaznánk: 8 különleges street food a világból, amit lehet, nem is ismertél
Így készítsük el:
- Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon, majd dobjuk rá a hagymát, a paprikát és a fokhagymagerezdeket egy nagy csipet sóval együtt. Főzzük 10 percig, amíg megpuhul, majd adjuk hozzá az őrölt köményt, a fokhagymagranulátumot, a chiliport és paradicsompürét. Főzzük 5 percig, amíg a püré karamellizálódni nem kezd.
- Ezt követően öntsük hozzá a zöldséges alaplét, a paradicsompürét, a kukoricalisztet, az apróra vágott ecetes jalapeñót és a fekete babot a folyadékkal együtt, és jól keverjük át, majd forraljuk fel.
- Főzzük 45 percig, amíg besűrűsödik. Ezután fűszerezzük ízlés szerint, majd szórjuk bele a kis csíkokra vágott tortillákat. Tálalás előtt 5 percig pihentessük. Ha szeretnénk, rakjunk a tetejére apróra vágott koriandert, avokádót, fetát és tökmagot.
(Forrás: hamuesgyemant.hu)
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
- A világ legerősebb ételei a következők ›
- Kiderült, milyen ízű bort ittak az ókori rómaiak ›
- Kisebb eséllyel hízhatunk el, ha a koreaiak egyik kedvenc ételét fogyasztjuk ›
- Nem gondolnád, de egy hétköznapi fűszer új szintre emeli a marhapörköltet ›
- A királyi család kedvenc levese, ami lehet, nem is létezett ›
- A leves, ami egykoron paraszti étel volt, ma viszont a francia konyha ékköve ›
- Budapest is ott van a legjobb európai városok között, ha reggelizésről van szó ›