Kijött a jelentés: ezek a világ legjobb országai 2023-ban

A Best Countries legújabb riportjából kiderült, mely 10 ország tekinthető a világ legjobbjának.

kirándulás

Ugyan a „legjobb" jelző sok mindent takarhat, de Best Countries egy kollaborációs projekt során több szempontot figyelembe véve összeállított egy ranglistát.


Minden nemzet más-más eredményeket tud felmutatni. Franciaországban készítik például a legfinomabb péksüteményeket, Brazília biodiverzitásával tűnik ki, Magyarország pedig kétségkívül jól teljesít többek között a termálfürdők és a romkocsmák területén. Ám melyik az az ország, ami mindent összevetve viszi a prímet?

A Best Countries pontosan ezzel a kérdéskörrel foglalkozott: legfrissebb riportjuk egy kollaboráció volt, melyet az US News-el, a World Reporttal, a WPP marketingcéggel és egy gazdasági egyetemmel közösen készítették el.

A projekt összesen 70 szempont alapján elemzett 87 országot, melyet egy 17 ezer fős kutatással egészítettek ki.

A Time Out kiemeli, olyan kategóriák szerint vizsgálták az országokat, mint a gasztronómiai és a kulturális látványosságok, az életminőség (beleértve a munkaerőpiac helyzetét), a jövedelemegyenlőség, az oktatás helyzete, valamint figyelembe vettek különböző szociális faktorokat, mint például az emberi jogok helyzetét vagy a klímavédelem iránti elköteleződést.

10. Hollandia

Fotó: Shutterstock

Amszterdam

A top10-es listát a progresszív Hollandia zárta, mely környezetvédelmi, egyenlőségi, kulturális és művészeti szempontok alapján is jól teljesít. Kitűnő értékeléseket kapott a progresszivitás, a boldogság, az átláthatóság, a korrupció, a politikai stabilitás és a különböző szociális területek kategóriáiban. A legrosszabb pontokat a megfizethetőség, az erős katonaság, az olcsó előállítási költségek, a gasztronómia és az erős vezető területein gyűjtötte be.

Ez is tetszhet: 10 úti cél, amit „rejtett kincsnek" emlegetnek, pedig már rég nem az

9. Egyesült Királyság

Fotó: Jamie Street / Unsplash

Big Ben, London.

A kilencedik helyezést a több szempontból is fejlett Egyesült Királyság érdemelte ki. Az ország globális ráhatásának gyökere a kolonizációs időkben kezdődött, de gazdasága azóta is jelentős. London a világ egyik legjobban látogatott városa, az ország emellett etnikai szempontból sokszínű, elfogadó, valamint kiválóan teljesít a tudományok és a művészetek, az irodalom területén és számos nívós egyetem (például Oxford, Cambridge) is található határain belül.

A legrosszabb eredményeket az időjárás, a boldogság, a gasztronómia, a kedvező adózási körülmények, illetve a megfizethetőség kategóriában érte el.

8. Új-Zéland

Fotó: Shutterstock

Juhok, Új-Zéland

Ausztrália szomszédja, Új-Zéland sem teljesít rosszul, a Maori kultúrának otthont adó ország elképesztő biodiverzitással rendelkezik, és az évek során rengeteget fejlődött mind gazdasági, mind turisztikai szempontból. Kiváló eredményeket ért el az életminőség, a progresszivitás, a boldogság, a korrupció, a különböző, társadalmat és politikát érintő egyenlőség vagy a biztonság területein. A legrosszabb értékelést a katonaság, a politikai ráhatás, az olcsó előállítási költségek és a gazdag történelem kategóriáiban kapta.

7. Németország

Fotó: Maria Krasnova

Berlin

A hetedik helyezést a világ egyik legnagyobb gazdasága, Németország nyerte el magának. Az ország jeleskedik a különböző szociális szolgáltatások terén, de kulturális, tudományos, zenei és filozófiai témakörben is remekel. A legrosszabb értékeléseket a megélhetőség, az olcsó előállítási költségek, a kedvező adózási körülmények, és a boldogság kategóriáiban érte el, továbbá a különböző politikai problémák is gyengítettek az összpontszámon.

Olvass erről is! A település, amit kizárólag egy barlangon keresztül lehet elérni

6. Japán

Fotó: Jezael Merlgoza / Unsplash

A ranglistán Japán következik, mely a világ egyik legműveltebb és technikailag legfejlettebb nemzetének számít. A világ harmadik legnagyobb gazdasága művészetéről, hagyományairól, gasztronómiájáról és harcművészeteiről ismert. Japán kevésbé teljesített jól a nemek közti egyenlőség, az etnikai egyenlőség, a megfizethetőség vagy az adózási körülmények szempontjából.

5. Egyesült Államok

Fotó: Ben O'bro / Unsplash

New York, Egyesült Államok.

Ötödik helyen a világ egyik legnagyobb gazdasága, az Egyesül Államok áll. Az ország mind kulturális, mind etnikai szempontból sokszínűnek számít: az amerikai irodalom, a művészet és a zenekultúra pedig nagy hatással van az egész világra. Az ország számos nívós egyetemnek ad otthont (például Harvard, MIT), de a jövedelemegyenlőség vagy az emberi jogok tekintetében nem teljesít olyan jól, valamint a belpolitikai feszültségek is negatívan befolyásolták a helyezést.

4. Ausztrália

Fotó: Shutterstock

Nyugat-Ausztrália

Ausztrália épphogy csak lecsúszott a top3-as listáról, de egyáltalán nincs miért szégyenkeznie. Az ország kulturális és gazdasági szempontból is kiemelkedő teljesítményt nyújt, de Ausztrália tekinthető az egyik legsportosabb nemzetnek, de az emberi jogok és a klímatudatosság tekintetében is jól állnak.

3. Svédország

Fotó: Shutterstock

Stockholm, Svédország

A dobogó legalsó fokán a bőkezűségéről híres Svédország áll. Az északi ország éves GDP-jének egy százalékát rendre humanitárius segítségnyújtásra használják, a tanulmány szerint pedig a svédek a világ egyik legboldogabb, és legcsaládbarátabb népének számítanak.

2. Kanada

Fotó: Shutterstock

Kanada

A második helyet Kanada északi országa foglalja el, melyet a jelentés egy high-tech ipari társadalomként ír le, valamint Kanada rendkívül jó munkaerőpiaca, oktatási rendszere, egészségügyi rendszere, illetve gazdasági és politikai stabilitása is hozzájárult ahhoz, hogy az ország előkelő helyezést foglaljon el a ranglistán.

1. Svájc

Fotó: Patrick Robert Doyle / Unsplash

Grimenzt, Svájc

Az értékelések alapján az első helyen Svájc végzett. Az elbűvölő hegyekkel szegélyezett, csokoládéról és sajtokról ismert ország a dobogót többek között az alacsony munkanélküliségi rátának, az alacsony korrupciónak és magas kulturális behatásának (rengeteg Nobel-díjas ember származik Svájcból) köszönheti.

Mi a helyzet Magyarországgal?

A jelentés szerint Magyarország a 49. helyig jutott, a teljes rangsort itt lehet megnézni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET