Egy csésze húszezer forint, de sok kávéfogyasztó lehet, hogy meg se kóstolná

A borsos ár az elkészítési folyamat bonyolultságában keresendő.

Kopi Luwak
Shutterstock
A reggelt az emberek nagy része nem tudja elképzelni kávé nélkül, de a legtöbben nem feltétlen a legdrágább csomagolásokat keresik. Van viszont egy kávéfajta, amit ha megkóstolnánk, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni. És még a cibetmacskákat nem is említettük.


A kávéfajtáknak alapvetően két csoportja van, ez az arabica, illetve a robusta. A kávérajongók között leginkább az Etiópiából származó arabica típus számít népszerűnek, a Best Mixer szerint ez a fajta teszi ki a világon elfogyasztott kávék nagyjából 70 százalékát.

Mi a különbség a két típus között?

Giphy

A robuszta termése gazdag koffeinben (1,5-4%) és maga a növény is kevésbé érzékeny az időjárásra, mint az arabica. A robusta kávék íze kesernyésebb, savasabb és erőteljesebb, jellemzően pedig alacsonyabb területeken terem meg. Általában sötétebb pörköléssel készülnek az ilyen kávék, az előállítása pedig jóval költséghatékonyabb, mint az igényes arabica típusú kávéé.

Az arabica kávék általában magasabb területekről származnak, rendkívül érzékenyek a környezeti változásokra. Koffeintartalmuk általában alacsony (03-1,5%), ízük gazdag különböző aromákban, illetve kevésbé savas, mint a robuszta. Az arabica esetében jellemzően lágy, világos pörkölést alkalmaznak, az ilyen kávék ára pedig körülbelül kétszerese a robuszta kávékénak.

Ha más témában is próbára tennéd a tudásod: Kitalálod, melyik országra igazak a következő állítások? – 2. rész

Kopi Luwak

TikTok-videónkból többek között az is kiderül, hogy mi köze a kávéhoz a cibetmacskáknak, és ha valaki egyszer megkóstolná, milyen ízvilágra számíthat.

Vajon a homár drágább, vagy a Kopi Luwak? Tízezreket fizetett egy homárért, hogy visszaengedje a tengerbe

@drive.magazine Megkóstolnád?☕️#drivemagazine#foryou#fyp#coffee#kave♬ Cafe Music - Oleg Kirilkov

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET