Májrákot okozhat a népszerű thai étel, mégsem mondanak le róla a helyiek
Az étel a becslések szerint évente 20 ezer thaiföldi ember halálát okozza.

A darált nyers halból készült koi pla thai étellel Magyarországon nem nagyon találkozhatunk, Thaiföldön azonban rengeteg, főleg a szegényebb területeken élő ember fogyasztja. Egy orvos, aki – állítása szerint – a fogás miatt vesztette el szüleit, egy kampány keretében harcol az étel ellen, de más orvosok, antropológusok és tudósok is igyekeznek felhívni a koi pla veszélyére a figyelmet.
A népszerű thaiföldi étel, a koi pla egy darált nyers halból készült, fűszernövényekkel és citromlével ízesített fogás, és állítólag egyetlen falat után is a májrákot kockáztathatjuk. A koi pla-ban nem a hal a veszélyes, hanem a bennük élő paraziták, laposférgek. Ezek a paraziták elsősorban a Mekong-folyó édesvízi halait támadják meg, melyek a szervezetbe jutva súlyos károkat okoznak.
A thaiföldi Iszán régiójában a legrosszabb a helyzet, az elszegényedett területen a becslések szerint évente 20 ezer thaiföldi lakos veszíti életét májrákban.
A koi pla
Fotó: Shutterstock
Annak ellenére, hogy a régióban rendkívül magas a májrák okozta halálozások száma, kevesen tudnak a fogás veszélyességéről. Ezt hivatott megváltoztatni Narong Khuntikeo májsebész, aki mindkét szülőjét elvesztette a koi pla okozta rákban. A Guardian beszámolója szerint Narong és a hozzá csatlakozó tudósok, orvosok, valamint antropológusok négy évig járták Thaiföld legszegényebb régiójának, Iszánnak az utcáit azért, hogy parazitákra teszteljék az embereket.
A megdöbbentő eredmények azt mutatták, hogy a tesztelt emberek mintegy 80 százalékában fellelhető a halálos betegséghez vezető parazitaállomány.
Olvastál már erről? A történelmi londoni gyorsétel, amiről a turisták nem is tudnak
A szakértők igyekezetei ellenére elég nehéz feladatnak számít az ismeretterjesztés, ugyanis többek között a koi pla is egy olyan étel, melynek évtizedes hagyományai vannak a térségben. A helyiek nagyon kötődnek az ehhez hasonló tradicionális receptekhez: az idősek esetében még nehezebb elérni a változást, mivel ők gyakran elzártan élnek, illetve véleményük szerint a fogás megfőzésével – ami a legjobb módszere a paraziták kiirtásának – elveszik az étel eredeti íze.
Narong kezdeményezése viszont egyértelműen hasznos: amellett, hogy az átadott információ hatására egyre többen mellőzik az ételt, a helyi egészségügy képviselőis az iskolákban színes figurákból, rajzfilmekből álló tanterv keretében hívják fel a gyerekek figyelmét a nyers élelmiszerek kockázatára.
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
- Egy csésze húszezer forint, de sok kávéfogyasztó lehet, hogy meg se kóstolná ›
- Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára ›
- Csillag után itt a kulcs: 2024-től már a szállodákat is díjazza a Michelin-kalauz ›
- 6 tradicionális alpesi fogás, amit kötelező megkóstolni a síelés alatt ›
- A mexikói mártás, ami 3 napig készül, és még a legjobb séfeket is megizzasztja ›