A futurisztikus koncertterem Las Vegasban, amilyet a világ még nem látott

A Sphere forradalmasíthatja a szórakozóipart.

Kevin Mazur/Getty Images
Megtartották a nyáron épült MSG Sphere első nyilvános rendezvényét, ami valósággal felrobbantotta az internetet. A közönség már július óta láthatta az 54 ezer négyzetméteres LED-fallal borított épület külső részét, de a pár napja tartott U2-koncert után már biztos, hogy a Sphere belsejéből sem spóroltak ki semmit.

Las Vegas 111 méter magas építménye a világ legnagyobb koncertminőségű hangrendszerével rendelkezik, amely 1586 hangszórómodulból, 167 ezer hangszórómeghajtóból, valamint 300 mobil hangszórómodulból áll. A Sphere-t viszont nemcsak a hangtechnika teszi egyedivé, sőt: a látványilága egyedülálló módon járul hozzá az élményhez.

Az ötlet eredetileg James Dolan, a Madison Square Garden ügyvezető elnökének fejéből pattant ki. Dolan mellett David Dibble, az MSG Venues szórakoztatóipari cég vezérigazgatója is társult a projekthez.

Az alapítók szerettek volna valami olyat létrehozni, ami egyedülálló a világon. Ez sikerült is: a futurisztikus Sphere 2,19 milliárd euróból, nagyjából 850 milliárd forintból készült, és olyan látványt nyújt , amivel valóban nemigen lehet találkozni a világon.

Fotó: Getty Images

Sphere, Las Vegas

„Az általában négyszögletes koncerthelyszíneken mindig adott, hova és mit kell nézni. A Sphere-ben senki sem mondja meg neked, hova kell figyelned. A közönségből mindenki kiválaszthatja, hogy mit szeretne nézni”

– idézi az Euronews Dolant.

Fotó: Getty Images

Sphere, Las Vegas

A 157 méter széles buborék belsejét ugyanis a világ legnagyobb felbontású LED-képernyőjével szerelték fel.

Ráadásul a 18 600 ember befogadására alkalmas komplexum a külsejében is csúcstechnológiát képvisel: a Sphere külsejét is egy 54 ezer négyzetméteres LED-fal borítja, és lényegében bármilyen képet ki lehet rá vetíteni – ezt éjszakánként már meg is teszik.

A Sphere júliusi megnyitóján például a buborék egy óriási szemgolyóként meredt a fölötte durrogó tűzijátékkal beborított égre – de a Sphere volt már földgömb, Hold és kosárlabda is.

U2:UV Achtung Baby Live At The Sphere 00:00 Zoo Station 06:27 The Fly 11:17 Even Better Than The Real Thing 15:07 ...

U2:UV Achtung Baby Live At The Sphere

Pár napja elérkezett a várva várt pillanat a koncertterem életében: 2023. szeptember 29-én a U2 egy kétórás koncert keretében debütált a buborék belsejében. A legendás rockbanda koncertjét lélegzetelállító vizuális játék kísérte: volt kaleidoszkóp jellegű fényjáték és égő zászló is, a résztvevőknek pedig egy elképesztő élményben lehetett része.

Októberben a közönség Darren Aronofsky (Rekviem egy álomért, Fekete hattyú) filmrendező által rendezett „Postcard from Earth” (Képeslapok a világból – a szerk.) című produkciót is láthatja majd, amit maga a rendező is tűkön ülve vár:

„Az embereknek meg fog állni az agya. Láttam vásznon. Láttam, ahogy bekapcsolódik, hallottam a hangminőséget. Elképesztő.”

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET