Báránytorta, keresztes kalács: ilyen ételekkel ünneplik a húsvétot Európában

A csokitojást a legtöbb nemzet nem hagyja ki.

Világszerte rengeteg országban készülnek a húsvétra, a lakomák pedig mindenhol az ünnepség fontos részét képezik. Míg a – Magyarországon is népszerű – sonka és a csokitojások globálisan is rendre megjelennek az étlapon, addig vannak olyan fogások, amelyek inkább egy adott nemzetet jellemeznek.

Báránytorta – Lengyelország 

Az imádnivaló báránytorta a lengyel húsvéti ünnepség egyik jellegzetes fogásának számít. A bárány Jézus Krisztust – azaz az Isten Bárányát – jelképezi, és Lengyelországon kívül Kelet-Európában is találkozhatunk vele. A sütéshez egy bárányformára, valamint többek között vajra, tojásokra, cukorra és vaníliára van szükség.

Az esküvői levest húsvétkor is előszerettel szokták fogyasztani: Az olasz esküvői leves, ami egy félrefordításnak köszönheti hírnevét

Pasca – Románia 

A pasca egy hagyományos édes román húsvéti kenyér, ami leginkább az olasz panettonéra hasonlít. Töltelékként általában a branza de vaci tehéntúrós keveréket, rumot és mazsolát használnak.

Mämmi – Finnország 

A mämmi egy hagyományos finn desszert, amit általában húsvét környékén szoktak elkészíteni. A kenyérszerű ételt rozsmalátából, rozslisztből, cukorból és narancshéjból készítik – ezt pedig valaki vagy szereti, vagy sem. Magának az ételnek az elkészítése nem bonyolult, ám a recept szerint legalább 3-4 napig a hűtőben kell pihennie, így a finnek gyakran cukrászatokból szerzik be.

Vannak jóval furcsább északi ételek: 5 megdöbbentő skandináv étel, ami a legéhesebb turistákat is kihívás elé állítja

Keresztes kalács – Egyesült Királyság 

A hagyományos forró keresztes kalács a britek egyik kedvelt húsvéti fogásának számít. Úgy tartják, hogy a Jézus keresztre feszítését szimbolizáló kalácsok hagyománya egészen a 12. századig nyúlik vissza, írásos formában először viszont csak a 16. században említették meg. A legelterjedtebb receptekben gyakran aszaltgyümölcsökkel, karamellával, bogyósgyümölcsökkel vagy csokoládéval ízesítik őket.

Torrijas – Spanyolország

Spanyolországban egy, a bundáskenyérhez igencsak hasonlító édességgel szokták ünnepelni a nagyhetet. A kenyérszeleteket szokásoktól függően fahéjas tejben, édes fehérborban vahy éppen mézes szirupban áztatják egy éjszakán át, majd tojásba mártják, megsütik és fahéjas cukorral tálalják. A középkorból származó fogást általában bor társaságában fogyasztják, a menü így Krisztus testét és vérét szimbolizálják.

(Forrás: Daily Meal)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET