Helyek, amiket nem érdemes 2023-ban meglátogatni

Nagyon kedvelt úti célok, amiket egy kis ideig „pihentetni" kellene.

Fotó: Getty Images

Az utazási irodák nemcsak olyan listákat állítanak össze, amelyen a legjobb, legszebb, legérdekesebb desztinációk vannak, hanem van egy olyan lista is, ami a „no go zónákat" sorolja, vagyis az olyan turisztikai célpontokat mutatja be, amelyek túlzsúfoltság vagy egyéb tényezők miatt érdemes a közeljövőben elkerülni és egy későbbi időszakban megnézni.

Miért kerülendő egy idegenforgalmi célpont? Rengeteg oka lehet, vegyük a leggyakoribb szempontokat: háborús övezet, természeti katasztrófa sújtotta terület, turizmus által súlyosan károsított hely (a természetes környezetre gyakorolt fizikai hatások miatt ártalmas a tömeg, vagy akár a helyi kultúrára és közösségek életére gyakorolt hatása miatt romboló). Gondolj csak arra az esetre, ami miatt Velencében turista adót akarnak kivetni a városba látogatókra, hogy abból finanszírozza a város a világörökségi épületek, történelmi helyszínek állagmegőrzését. De lezárták 4 évre a híres, thaiföldi Maya Bay-t Phiphin, mert A part című film miatt olyan sok turista érkezett oda egész évben, hogy tönkrement a tengeri és a szárazföldi ökoszisztéma is, de jó példa a Machu Picchu is, amit azért zártak le egy időre, mert az ősi, inka szentély kopását nem tudták megakadályozni, jelenleg is korlátozzák a napi látogatók számát. Ezt szem előtt tartva állította össze a német Fodor's utazási oldal a legfrissebb listáját, amelyen azok a helyek szerepelnek, amelyeket 2023-ban jobb, ha elkerülünk.

Földcsuszamlás és erózió

Fotó: Getty Images

A normaniai Étretat

Az első helyen Franciaország híres sziklái állnak, amelyet erózió és földcsuszamlás rombol évről évre. Kiemelik a normandiai Étretat és a Marseille melletti Calanques Nemzeti Parkot, ahol nem tudják a tömeges turizmust jól kezelni, és a tenger élővilágának sem tesz jót a sok oda érkező hajó.

Autósok és szennyezés

Aztán ott van a kaliforniai Tahoe-tó, amely ki van téve az üledékszennyezésnek és a nagy autóforgalomnak. A világjárvány és bezártság hatására rengetegen kiköltöztek a városból, rengeteg ember telepedett le a hegyekben, van aki ingázik a régi lakhelye és a nyaraló között, és van, aki végleg kiköltözött a Tahoe-tó partjára, de mindehhez nem változtattak az új lakók az életmódjukon: állandóan autóval közlekednek, emiatt pedig rendkívül megnőtt a forgalom és így a légszennyezés is.

Antarktiszi „kényesség"

Fotó: Getty Images

Hiába van az Antarktisz a veszélyeztetett helyek közül a legmesszebb, amely ráaádásul nem is könnyen megközelíthető, a klímaváltozásnak mégis leginkább ez a vidék van kitéve. A melegedésre nagyon érzékeny az ottani ökoszisztéma, ráadásul a kirándulóhajók még jobban felgyorsítják a romlás folyamatát. Mégis hogyan tehetné tönkre ezt a hatalmas félszigetet pár ezer kutató, 100 ezer turista és néhány halászhajó évente? Úgy, hogy ez a tömeg nagyon kicsi helyre koncentrálódik, plusz mindenki repülővel és hajóval érkezik, a közlekedési eszközök kibocsátotta fekete koromtól gyorsabban olvad a hó, aminek beláthatatlanok a következményei, és az élővilágot is sokkolja a sok látogató. Ha teheted, válassz más téli desztinációt!

Szenvedő kulturális központok

Európa népszerű kulturális turisztikai célpont, a történelmi szempontból fontos és szép városokba tömegesen érkeznek a turisták, ami sok problémát felvet az állagromláson kívül. Gondoltad volna, hogy sokkal nehezebb az ivóvíz-ellátása ezeknek a városoknak nyáron? Vagy hogy a többlet szemét elszállítása nem mindenhol megoldott? Ilyen kulturális hotspot lett Barcelona, Dubrovnik, Firenze vagy Párizs, ahova nem tudsz olyan időszakban menni, hogy ne lenne tömeg. Érdekes módon a hollandoknak is elege lett a „kannabiszturistákból", és szeretnék, ha a hozzájuk érkező utazók más típusú programokra is nyitottak lennének, esetleg Hollandia más városait vagy vidékét is meglátogatnák.

Tengerparti tumultus

Fotó: Getty Images

Nem csak Velence és Barcelona tengerpartjai túlzsúfoltak, ugyanez igaz az olaszországi Amalfi-partra és az angliai Cornwallra is, ahol több százezer vagy millió turista is megfordul évente, ez hatalmas környezetszennyezéssel és dugókkal jár, hiszen ezeket a településeket nem ekkora autóforgalom befogadására építették ki. A hawaii Maui és Thaiföld összes nyaralóhelye túlzsúfolt és szeretnének kevesebb turistát, persze csak akkor, ha a kevesebb turista tehetősebb és többet költ, mint a hátizsákos utazók.

Bárhova is utazunk a közeljövőben, tudatosan, fenntarthatóan és körültekintően tegyük, hogy megóvjuk a környezetet és a kulturális kincseket, és így talán a vakációnk nem okoz visszafordíthatatlan károkat.

Forrás: Fodor's

AMI MÉG ÉRDEKELHET