Elegáns ünnepi fogás: mandulás fogasfilé
Ha ezt megkóstolod, biztos, hogy többé nem rántott halat eszel majd karácsonykor!

Az egyik legfinomabb húsú hazai halunk méltó lehet az ünnepi asztalra, remek ízének köszönhetően pedig a sütését sem kell túlbonyolítanunk: sok vajjal és némi jóféle rizlinggel vagy chardonnay-vel elkészítve osztatlan sikert arathatunk.
Hozzávalók:
A fogashoz:
- 4 fogasfilé (kb. 200 grammos darabok)
- 4 szál újhagyma
- 200 g ceruzabab
- 2 gerezd fokhagyma
- 200 g vaj
- 200 ml fehérbor
- 100 g szeletelt mandula
- só, bors
- petrezselyem
A burgonyapüréhez:
- 800 g burgonya
- 100 g vaj
- 50 ml tej
- só, bors
Elkészítés:
1. Az újhagymát vékony karikákra vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk.
2. Egy darab alufólia közepére kenünk egy kis vajat, majd ráhelyezünk egy adag hagymát, fokhagymát és ceruzababot. A zöldségágyra ráfektetünk egy fogasfilét, a tetejére teszünk még egy kis vajat, sózzuk, borsozzuk.
3. Az alufólia végeit óvatosan megemeljük és összehajtjuk, az így kapott csónakokba pedig fél-fél deci fehérbort öntünk. Ezután teljesen lezárjuk a csónakokat, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket 12 percre.
4. Amíg a halak sülnek, száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulaszeleteket és apróra vágjuk a petrezselymet.
5. A burgonyapüréhez a krumplit meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, aztán leszűrjük.
6. A tejet és a vajat egy nagyobb lábosban elkezdjük melegíteni, amint a vaj felolvadt, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a burgonyát.
7. Krumplinyomóval krémesre passzírozzuk a burgonyát, sóval, borssal ízesítjük.
8. A sütési idő leteltével óvatosan kibontjuk az alufóliacsomagokat, ezután tálalhatunk is. A zöldségágyra ráhelyezzük a fogasfilét, teszünk mellé egy adag burgonyapürét, végül pedig megszórjuk az egészet mandulával és a petrezselyemmel.
Ezt az igazán gyors és egyszerű ünnepi ebédet vagy vacsorát nem sok idő elkészíteni, de ha ennyi sincs, vagy szeretnél karácsonykor inkább lazítani, akkor kézenfekvő készen házhoz szállíttatni a menüt. Ha rendelsz, azzal a most nagyon nehéz helyzetbe került vendéglátóhelyeket is támogatod.
(x)