Ingyen megterem, mégis a boltba megyünk érte: 7 zöldség, amit lakásban is termeszthetünk

A kedvenc zöldség úgy is a tányérra kerülhet télen, hogy szinte egyetlen fillérünkbe sem kerül.

retek termesztés konyha
Getty Images

Számos olyan zöldség létezik, amit nemcsak a kertben, de a lakásban is tudunk termeszteni. Ráadásul bőven akadnak olyanok is, amiket egyáltalán nem zavar a hűvös idő, így nyugodtan ültethetjük őket decemberben is.


Bár az alábbi növényekkel gyakran találkozhatunk a lakáson kívül, termesztésükhöz elég egy-egy cserepet szereznünk, mert a lakásban is ugyanúgy képesek fejlődni. A Haszon Agrár cikkében listázta azon növényeket, amiknek a termesztésébe télen is belefoghatunk, és még sokat is spórolhatunk velük.

Burgonya: az egyik legkedveltebb köretünket akár kisebb helyen, az erkélyen is termeszthetjük. Annyi a lényeg, hogy olyan edényt válasszunk, ami biztosítani tudja a vízelvezetést.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Sárgarépa: A béta-karotinban gazdag sárgarépát sem kell feltétlen a boltból beszerezni, bár az nem árt, ha türelmesek vagyunk. A zöldség a hűvös, napos időt szereti, a lakásban viszont egy kicsit időigényes a termesztése. A répához is egy olyan cserepet válasszunk, aminek jó a vízelvezetése.

Hónapos retek: A retek az egyik legkönnyebben termeszthető zöldség, hiszen kisebb edényben is gyorsan fejlődik. A magok elvetése után elsősorban arra kell figyelnünk, hogy földje mindig nyirkos legyen – persze a túllocsolást igyekezzünk elkerülni.

Cékla: A vitaminokkal, vassal és kalciumokkal teli cékla növesztéséhez egy minimum 30 cm mély edény vagy cserép szükséges. Ennyi hely nagyjából hat tőnek elegendő, ha viszont többet szeretnénk viszontlátni, bébicéklát is termeszthetünk.

Ha feldobnánk a forró csokit: Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

Hagymafélék: A hagymafélék közül a legjobb választás az újhagyma, melyhez nagyjából egy 10-12 cm mély cserepet érdemes választanunk. A hagymafélék esetében figyeljünk a csomagoláson feltüntetett utasításokra, mivel minden fajtának mások az igényei.

Torma: A torma egy mély, agyagos edényben fejlődik a legjobban, növekedéséhez pedig elengedhetetlen a nedves talaj és a napsütés. Gyökereinek legalább 70 centiméterre van szükségük, és a vízelvezető lyukakra is ügyeljünk. Az öntözés mellett havonta legalább egyszer trágyáznunk is kell.

Fokhagyma: A fokhagyma beltéri termesztéséhez egy legalánn 10-15 cm mély cserép kell, és itt is szükséges a vízelvezetés. Egymástól nagyjából öt centiméterre ültessük el a gerezdeket, és ne hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon.

Higiénia

Fotó: Louis Hansel / Unsplash

Nagy eséllyel belefuthattunk már olyan videókba, posztokba, ahol az influenszerek azt javasolják, hogy sima víz helyett szódabikarbónás vízzel mossuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Erre állításuk szerint azért van szükség, mert a sima víz nem képes teljesen eltávolítani a növényekről a szennyeződéseket, ám szódabikarbónával felturbózva sokkal tisztábbá válnak.

Erről olvastál már? 5 vitamindús magyar zöldség, amivel könnyen átvészelhetjük a téli hónapokat

A zöldségek, gyümölcsök betakarítása után a termékeknek szükségük van egy védőrétegre (például viaszbevonatra) azért, hogy frissen kerüljenek a fogyasztók asztalára. Ezek a bevonatok viszont nem mindig felelnek meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak: ekkor jellemzően színezéket vagy gombaölő szert tartalmaznak.

„Minden terméket alaposan meg kell mosni folyó víz alatt, mielőtt elkészítjük és/vagy elfogyasztjuk őket, beleértve az otthon termesztett, élelmiszerboltban vagy termelői piacon vásárolt termékeket is”

– olvasható a járványügyi hatóság javaslata a fent említett cikkben.

Olvasd el ezt is! Bőséges és laktató: 7 klasszikus francia étel a télre

@elnazhamai Wash Fruits & Veggies With Baking Soda!#freshproduce#cleaningtips#bakingsoda#freshfruits#allnaturalproducts#hometips#homehacks#bakingsodahack♬ original sound - Elnaz Hamai

Bár a gyümölcsökön és zöldségeken maradó növényvédőszer-maradékok jellemzően nem érik el azt a szintet, ami káros lehet a fogyasztókra, a szódabikarbónás öblítés hatásairól már több kutatás is készült. A legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a szódabikarbóna valóban hatásos a növényvédőszer-maradványok ellen.

Míg a csapvizes mosás 26,7–62,9 százalékkal csökkentheti a vegyszerek mennyiségét a zöldségeken és a gyümölcsökön, addig a szódabikarbónás oldatban mosás 66,7 – 98,9 százalékkal.

Ebben az esetben két csésze hideg vízhez egy teáskanálnyi szódabikarbóna szükséges, a terméket ebben a keverékben 12-15 percig kell áztatni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET