5 vitamindús magyar zöldség, amivel könnyen átvészelhetjük a téli hónapokat
Hogy kevesebb betegséggel teljen a hideg időszak.

A hideg idő beköszöntével érdemes egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni az egészségünk megőrzésére. Szerencsére ehhez nem feltétlenül muszáj drága étrendkiegészítőkbe ruháznunk, ugyanis számos olyan zöldség kapható itthon, melyek tele vannak az immunrendszerünket erősítő tápanyagokkal.
A nosalty összeállított egy listát olyan tápanyagdús, itthon nagy mennyiségben termő zöldségekből, amik amellett, hogy kifejezetten egészségesek, a téli időszakban is elérhetők.
Spenót
A spenót levelei kiváló tápanyagforrások, mivel többek között rengeteg A-, C- és K-vitamint tartalmaznak. Ezek elősegítik a szem működését, erősítik az immunrendszert, de a véralvadáshoz is hozzájárulnak. A spenót ráadásul folsavban is gazdag, ami nélkülözhetetlen a sejtosztódáshoz és a terhesség alatt is szükséges. A vérkeringésünknek is jót tesz a növény, hiszen tele van vassal, a szív egészségéhez fontos káliummal és az emésztésre is jó hatással van.
Ha a karácsonyi vacsorák után egy kicsit aggódnánk, nyugodtan készítsünk spenótos ételeket, hiszen a benne található fitokemikáliáknak köszönhetően hormonok szabadulnak fel a szervezetben, melyek teltségérzetet keltenek.
Brokkoli
A brokkoli az egyik legtáplálóbb zöldségnek számít, ráadásul tisztító hatású is: a brokkoliból készült italok például olyan enzimeket aktiválnak a testünkben, melyek felszívják a szennyező anyagokat a véráramból és a vizelettel ki is ürítik azokat. Ezen felül a brokkoliban található úgynevezett szulfoafrámnak rákmegelőző hatása is van.
A megfázás ellen nem csak a zöldségek jók: Húslevessel a megfázás ellen: városi legenda, vagy tényleg gyógyhatású?
Fodros kel
Shutterstock
A magas tápanyagsűrűségű, antioxidáns hatóanyagokat tartalmazó kel olyan jótékony anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a kálium, valamint rendkívül gazdag A-, B-, C- és K-vitaminokban is. Egy szénhidrátokban gazdag menüvel egyszerre fogyasztva a kel megelőzheti a magas vérnyomást is.
Persze a napsütés sem árt: 5 napsütötte úti cél azoknak, akik a telet is melegben szeretnék tölteni
Kelbimbó
A kelbimbó kiváló élelmirost- és ásványianyag-forrásnak számít: többek között folsavat és mangánt is tartalmaz, melyekért az anyagcserénk, illetve a csontjaink hálásak lesznek. A sejtkárosodás ellen jól jön a kelbimbóban található kaempferol nevű antioxidáns, a zöldség gyulladáscsökkentő hatásáért pedig a glükozinolátok felelősök.
Ezeken a piacokon például be is szerezhetjük a zöldségeket: 7 termelői piac Budapest közelében, hogy a legfrissebb alapanyagok kerüljenek az asztalra
Sárgarépa
Ugyan a fütyüléshez nincs sok köze, a látást már annál inkább segíti a sárgarépa: a zöldség tele van luteinnel és zeaxantinnal, melyek védik a retinát a káros UV-sugarak ellen, valamint csökkenthetik a szürkehályog kialakulásának kockázatát is. A répában található béta-karotint A-vitaminná alakítja a szervezetünk, ami jótékony hatással van az immunrendszerre, valamint a szemnek és a bőrnek is kedvez.
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
- Körtét fillérekért? Igen: mutatjuk az ország „Szedd magad!” körteföldjeit ›
- 7 autentikus spanyol recept otthonra, ha már most hiányzik Spanyolország ›
- Apróért datolyaszilva? Itt a „Szedd magad!” kákiszüret! ›
- 4+1 budapesti étterem, ahol belekóstolhatunk a Közel-Kelet ízeibe ›
- Kilója 1500 forint, a konyhában megkerülhetetlen, mégsem termesztjük otthon ›