Új versenyző: már szállítják a Xiaomi olcsó elektromos autóit

A kínai techvállalat első modellje már 11 millió forint körüli áron elérhető.

byd
Shutterstock

Több mint 100 ezer rendelés futott már be a főként okostelefonjairól ismert techvállalat első elektromos járműveire. Az SU7 nevet kapó autó kiszállítása pedig már a napokban el is startolt. A Xiaomi célja, hogy már a közeljövőben a piacvezetőnek számító Teslával vegyék fel a kesztyűt a villanyautók versenyében.

Az első szállítmány ötezer legyártott autót tartalmaz, ami meg is kapta a „Founder's Edition" gyűjtőnevet. Akik már ezek közül egyre igényt tartanának, négy-hét hónapos várakozási idővel kell számolniuk — köszönhetően az erős keresletnek.

A Xiaomi részvényei az utóbbi időszakban emiatt kifejezetten instabilak voltak: míg kedden 16%-kal emelkedtek, addig szerda reggel több mint 3%-os csökkenést mutattak.

Új szereplő az iparágban: „Az elektromos autók nem némák" – dübörgő villanyautót ígér a Ferrari

www.youtube.com

Meet Xiaomi SU7

A Xiaomi még szélesebb portfóliója azonban bizakodásra ad okot a gyártó szerint: Lei Jun, a cég vezérigazgatója és alapítója egy pekingi ünnepségen kihangsúlyozta, hogy az okosautók forradalma napjainkban indult be igazán, és Kínából egy, a világpiacra is jelentős hatást jelentő autómárka fog általuk létrejönni.

Korábban Jun azt is bejelentette, miszerint 10 milliárd dolláros (3600 milliárd forintos) befektetésével ad löketet a Xiaomi villanyautó-gyártásának.

A Pénzcentrum kiemeli, a vállalat piaci értékelése kedden már elérte az 55 milliárd dollárt, ami már magasabb a General Motors és a Ford piaci értékénél.

A Tesla fő vetélytársa egyelőre a BYD: Változtatott az árain a Tesla, élesedik a verseny a villanyautó-piacon

Fotó: Shutterstock

su

Az SU7 modell közel 30 000 dollárba (kevesebb mint 11 millió forintba) kerül majd.

Mindez rengeteg fogyasztó érdeklődése mellett felhívhatja a versenytársak figyelmét is, hiszen az ár alacsonyabb a legtöbb villanyautó áránál. Sőt, jóval olcsóbb a világszerte közkedvelt Tesla Model 3-asnál is.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET