Az ókori egyiptomiak a piramisokat építették, amikor ez a fa megszületett

Shutterstock
A gyorsan változó világunkban nehéz elképzelni, hogy bizony vannak dolgok, amelyek kiállják az idő próbáját. Ilyen például a világ legöregebb fája is.

A tudósok szerint a világ legöregebb fái még a gízai piramisok idejében, i. e. 2600 körül kezdtek növekedésbe. Ezek egyike lehet az a Matuzsálem-fa, amely arról a bibliai alakról kapta nevét, aki a 969 éves kort is megélte a Biblia szerint.

Ez azonban semmi, hiszen a feltételezések szerint az említett fenyő legalább 4789 éves.

Matuzsálem valahol a kaliforniai Sierra Nevada hegyvonulat és a nevadai határ között található, az Inyo Nemzeti Erdőben.

Védelmének érdekében pontos helyét a mai napig titok övezi.

Shutterstock

Ezek a típusú fák úgynevezett extremofil növénynek számítanak, vagyis a szélsőséges éghajlathoz és a rendkívül száraz talajhoz is képesek alkalmazkodni. Mindez annak is köszönhető, hogy olyan szerteágazó gyökérzetük van, amely növeli a fa vízfelvevő képességét. A kártevőkkel szemben is ellenállók, ugyanis olyan gyantás törzsük van, amelybe nagyon nehéz belekapaszkodni.

Az IFLScience szerint az elmúlt évek során számos újabb jelölt bukkant fel, amely a világ legöregebb fája címre pályázott.

A gerincesek között is él egy rekorder: Közelít a harmadik évszázadához Jonathan, a világ legidősebb gerincese

Az egyik ilyen Chile déli részén, egy őserdőben található. Egyes kutatók szerint a fa 5000 évnél is idősebb lehet. Mások azonban vitatják ezt, hiszen nem egyszerű pontosan megállapítani egy fa korát: általában úgy becsülik meg, hogy belefúrnak a törzsbe és mintát vesznek, illetve elemzik az évgyűrűket. Mindezt Jonathan Barichivich és Antonio Lara kutatók a chilei példánnyal is megpróbálták megtenni, azonban az túl széles volt ahhoz, hogy el lehessen fúrni a közepéig.

A kort statisztikai modellezéssel akarták megbecsülni, ezért más fákból vettek mintákat.

Az új eljárással kapcsolatban többen is rosszalló véleményüket fejezték ki, ezért úgy tűnik, továbbra is Matuzsálem birtokolhatja a világ legöregebb fája címet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET