A világ leghosszabb folyója? A válasz nehezebb, mint gondolnád

Két folyó vetélkedik az elsőségért.

nílus
Fotó: NASA/Shutterstock
Sokáig egyértelműnek tűnt: a Nílus a világ leghosszabb folyója, melyet az Amazonas követ a listán. Pedig korántsem egyszerű megállapítani egy folyó pontos hosszát. A tudományos világban is heves vita övezi a kérdést.

A Guinness Rekordok Könyve szerint a maga 6695 kilométerével a Nílus számít a leghosszabb folyónak a világon.

Egyiptom ikonikus folyóját az Amazonas követi, mely 6400 kilométeres utat tesz meg az Andoktól az Atlanti-óceánig. A dél-amerikai folyó egy másik elsőséget azért bezsebelt: az Amazonasnál egy folyam sem szállít nagyobb víztömeget.

Azonban egyes mérések szerint korántsem egyértelmű, hogy valóban a Nílus-e a világ leghosszabb folyója – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: A világ leghosszabb autópályája, amit soha nem fejeztek be

Watch this video ad-free on Nebula: https://nebula.tv/videos/real-life-lore-why-nobody-knows-the-worlds-longest-river Please ...

Why Nobody Knows the World’s Longest River

Egyes brazil lexikonok szerint az Amazonas valójában 6750, más források szerint 6992 kilométer hosszú.

De mi okozza a bizonytalanságot? Mi okoz nehézséget napjaink fejlett tudományának abban, hogy pontosan megállapítsa egy-egy folyó hosszát?

Nos, már az sem egyértelmű, honnan ered az adott vízfolyás.

Mikor válik egy ér csermellyé, egy csermely patakká, egy patak folyóvá? A sok vízfolyás közül, melyek utat találnak az Amazonasba vagy a Nílusba, egyáltalán melyiket tekintsük a nagy folyamok „jogelődjeinek”? Ezekre a kérdésekre egyelőre nem tud egzakt választ adni a tudomány – így viszont túl nagy tere marad a különböző nemzetek közötti önfényező vetélkedésnek.

Fotó: Sébastien Goldberg / Unsplash

Az Amazonas nemcsak hosszáról, de élővilágáról is híres

A Nílus példájánál maradva: általában úgy tartják, hogy a folyó a Viktória-tóból ered. Csakhogy a Viktória-tavat több másik folyó, köztük a Kagera is táplálja – utóbbi viszont a Rwenzori-hegységből ered. Jól látható, szinte lehetetlen megállapítani, hol is van az a bizonyos nulladik kilométerkő.

Európában is vannak csodás folyók: A 10 legtöbbet fotózott európai folyó, amelyről több százezer fénykép készült

Hasonló a helyzet az Amazonas esetében is. 2007-ben egy brazil tudóscsoport próbálta lemérni a folyó hosszát. Meglepő vagy sem, arra jutottak, hogy Dél-Amerika büszkesége pár száz kilométerrel hosszabb a Nílusnál. Azonban az ő eredményeiket sem vehetjük készpénznek: csak annyi biztos, hogy valahol a perui Andokban ered a folyó.

Legalább a legnagyobb víztömegű folyam kérdésében nincs vita a tudósok között…

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET