Az űr szélére repítő léggömbkapszulákban repülhetnek júniusban a szerencsés utazók

A hatodik teszt következik.

űr, föld
Szaúd-Arábia neve az elmúlt években egyre több nagyszabású projekt miatt bukkant fel a sajtóban. Most úgy tűnik, ismételten egy érdekes lehetőségről van szó: a madridi HALO Space céggel kötött megállapodás értelmében néhány szerencsés szaúdinak júniusban lehetősége lesz 32 kilométerrel a földfelszín fölé, egészen az űr szélére repülni. A kirándulásnak viszont az ára is megvan.


A madridi székhelyű Halo Space vállalat a napokban jelentette be, hogy a szaúdi Kommunikációs, Űr- és Technológiai Bizottság (CST) – feltételes – jóváhagyásának köszönhetően idén júniusban az országban vihetik végbe hatodik tesztrepülésüket. Az izgalmas kiruccanás 32 kilométerrel a Föld felszíne fölé repíti majd az érdeklődő turistákat.

Egy másik érdekes szaúdi projekt a vasutakra koncentrál: Szaúd-Arábia megépíti a „sivatagi Orient Expresszt", a Közel-Kelet első luxusvonatát

A Halo célja, hogy elérhetővé, biztonságossá és megfizethetővé tegye az űrutazást, a tervek szerint pedig a cég már 2026-ban elindíthatja első kereskedelmi járatát.

A leendő űrutazások egyik bázisa Szaúd-Arábiában lehet, ugyanis az ország rengeteg pénzt fektet be annak érdekében, hogy előrébb jusson az űrversenyben. A másik három vélhetően Ausztráliában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban épül majd fel.

A júniusi felszállást a cég második prototípusával történik majd, az utazás maga pedig nagyjából 4-6 óráig fog tartani.

„Az ágazat legfejlettebb űrközeli vállalataként a műszaki fejlesztés tekintetében a biztonság a legfőbb prioritásunk, ezért következetesen tesztelünk minden egyes rendszert, amely a repülési programunkban szerepel”

– olvashatók a cég vezérigazgatójának, Carlos Mirának szavai a Luxury Launches írásában.

Az űrhajó maga egy héliummal működő léggömbkapszula, így a jelentkezőknek nem lesz szükséges egy speciális tréninget teljesíteni. A 4-6 órás utazás során a résztvevők pontosan olyan magasságig repülhetnek majd el, hogy tapasztalni tudják az Overview-effektusnak nevezett jelenséget, tehát szemtanúi legyenek a Föld ívén megjelenő kék hálónak.

„Ez a teszt egyértelműen igazolni fogja majd az összes kritikus rendszer integrált működését, ezzel pedig egy lépéssel közelebb kerülünk célunkhoz, hogy elérhetővé, megfizethetővé és biztonságossá tegyük az űrutazást, illetve az űrközeli utazást”

– fejtett ki Mira.

Ha már a jövő, néhány futurisztikus város már elkészülőben van: 4 futurisztikus városterv, ami megmutatja, milyen élet várhat ránk a jövőben

A tervek szerint a 2026-os debütálást követően egy ilyen utazásra bárki befizethet, aki megengedheti magának a 164 ezer dolláros (nagyjából 60 millió forintos) jegyet

– írja a Time Out.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET