Elérkezett a nyárias időjárás, aminek az egyik legfinomabb hozadékai a különböző hűsítő desszertek. Az édesszájúak örömére többféle fagyitípusból válogathatunk, amibe beletartozik a fagylalt, a gelato és a sorbet is – de pontosan mi is a különbség ezek között?
Fagylalt
Fotó: Annie Spratt / Unsplash
A fagyinak alapvetően nagyobb a zsírtartalma, mint a gelatónak, mivel több tejszín kerül bele, mint tej. A fagylalthoz szükséges pudingos alapot jellemzően tejszínből, tejből és cukorból készítik, amihez gyakran tojást, tojássárgát adnak hozzá.
A gyorsabb sebességű keverésnek köszönhetően a fagylalt levegősebb, mint társa, továbbá a fagyinak hidegebb környezetre van szüksége ahhoz, hogy a gombócok jól összeálljanak – emiatt a tálalás során is jóval hűvösebbnek érezhetjük, mint a gelatót.
És az indiai kulfiról hallották már? Nem fagyi, nem jégkrém, de évszázadok óta az egyik legfinomabb hűsítő
Gelato
Fotó: Archana Reddy / Unsplash
Ugyan a gelatóra is sokszor fagyiként hivatkozunk, az olasz verzió több területen is különbözik az általános fagylalttól. A gelatót is egy pudingos alapból készítik, ám ez a keverék nagyobb arányban tartalmaz tejet, és kisebben tejszínt, tojás pedig egyáltalán nem szokott belekerülni, valamint a zsírtartalma is kisebb.
Az eper például szuper sorbet-alapanyag: Ha tavasz, akkor eper: 4 összetevős epres sorbet a melegebb napokra
Az olasz finomságot mindemellett jóval lassabban is keverik ki, így kevesebb levegő kerül bele, és állagra egy sűrű, krémes desszertet kapunk. Ezen felül a gelatót valamivel melegebb hőmérsékleten szokták felszolgálni azért, hogy textúrája selymesebb maradjon.
Sorbet
Fotó: Sebastian Coman Photography / Unsplash
A sorbet (vagy sörbet) is egy közkedvelt nyári finomságnak számít, ez viszont teljesen eltér az előző két desszerttől, hiszen elkészítéséhez nem használnak tejet. Általában gyümölcsökből, gyümölcsléből vagy gyümölcspüréből állítják össze, melyhez mézet vagy éppen cukrot szoktak hozzáadni. Mivel a sorbet tej helyett vízből készül, ezért kalória- és zsírtartalma is elenyésző.
(Forrás: Visit Prosecco Italy)
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
- Sajtturizmus Európában: 5 város a sajtrajongók számára ›
- Verhetetlen az olaszok lepénykenyere – így készítheted el könnyedén otthon! ›
- Tavaszi fűszernövények, amiket még most ültess el a balkonon ›
- A franciák egyik kedvenc desszertje, amit szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthetünk ›
- 3 hűsítő epres desszert, amivel mindenkit lenyűgözhetsz ›
- 10 szuper fagyizó a Balatonnál, amik köré érdemes még nyaralást is tervezni ›
- Mutatjuk, hol tehetsz szert eperre szedd magad akció során! ›