Ide ülj a repülőn, ha mérsékelnéd a turbulenciát

Nyugodtan szóljunk, ha rosszul érezzük magunkat.

repülő

Bár sokan kifejezetten szeretnek repülővel utazni, azok számára, akik alapból is félnek a repüléstől, egy esetlegesen erős turbulencia még nagyobb aggodalomra adhat okot. A légiutas-kísérők szerencsére mindenre fel vannak készülve, így egy ilyen helyzetben is tudnak segíteni azoknak az utasoknak, akiknek igényük van rá.


Turbulencia a leggyakrabban akkor keletkezik, amikor kétféle sebességű levegőtömeg érintkezik, de lényegében minden turbulenciának nevezhető, ami során egy gép heves mozgást végez a légáramlatok sebességének és irányának változása miatta. Ráadásul olyankor is előfordulhat, amikor az égbolt látszólag tiszta.

Fotó: Preillumination SeTh / Unsplash

Míg a legtöbb utazó szinte biztosan találkozott már, vagy találkozhat élete során enyhe turbulenciával, addig a durvább szituációk bekövetkezésére már jóval kevesebb az esély.

Egyes térségekben egyáltalán nem szokatlan a rázkódás: Rázós útra számíthatsz, ha a listán szereplő országok felett repülsz

Azok számára, akik nehezebben viselik az ezzel járó rázkódást, a Dailystar cikkében megszólaló légiutas-kísérő azt tanácsolja, hogy

a pánikolás helyett nyugodtan kérjék meg a személyzet egyik tagját arra, hogy ültesse át őket egy másik ülésre.

Laura Nottingham szerint ugyanakkor a stresszes utasokra a légiutas-kísérők is figyelnek: ha észreveszik, hogy valaki nagyon szorong, akkor átkísérik őt a repülőgép egy másik részébe, ahol enyhébben tapasztalható a turbulencia.

Normális körülmények között nem mindig illendő másik ülést kérni: Egy etikettszakértő elárulta, mikor nem illetlenség helycserét kérni a repülőn

Fotó: Mohammad Arrahmanur / Unsplash

A legnagyobb turbulenciát egyébként a repülőgépek hátsó részénél lehet érezni, az aggódó utasok pedig akkor járnak a legjobban, ha a szárnyakhoz közeli üléseket foglalnak le.

A repülőgép eleje is jó választás, mivel a gép eleje a súlypontján túl van, így ez is jóval kiegyensúlyozottabb területnek számít, mint a hátulsó rész. A nagyobb repülőgépek mindezen túl kevésbé vannak kitéve a légörvények és a légáramlatok szeszélyeinek, így a turbulencia is csekélyebb mértékben tapasztalható.

Ez is érdekelhet: Ezeken a repülős útvonalakon a legdurvább a turbulencia

Ugyanakkor mindenképpen érdemes a biztonsági övet bekapcsolva tartani, hiszen így elkerülhetők az esetleges, rázkódásból adódó sérülések.

Mindemellett létezik egy olyan oldal, amin keresztül utána tudunk járni annak, hogy mekkora turbulenciára számíthatunk utazásunk során. A Turbli weboldalán az indulási és az érkezési pontokat beírva rá tudunk keresni járatunkra, de a portálon egy interaktív turbulencia-térképet is találhatunk.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET