Gyógyszernek indult, ma már a világ egyik legnépszerűbb üdítője

Sokáig úgy tartották, hogy a kinintartalma miatt segít megelőzni a maláriát is.

tonik
Shutterstock

A kesernyés ízéről ismert tonik mára a világ egyik legkedveltebb italának számít, ám azt kevesen tudják, hogy sokáig gyógyszerként használták – legalább is az egyik legfontosabb összetevőjét, a kinint.


A tonik egyik fő összetevőjét, a kinint a 17. században fedezték fel, és akkoriban még a malária ellenszereként használták. A spanyol legenda szerin egy spanyol nemesasszony, Cinchona grófnő egy növénykérgekből és az andokfi fa (vagy más néven lázfa) kérgéből készült italt kapott a jezsuita papoktól lázára, ami végül meggyógyította őt. Dél-Amerikában úgy tartják, hogy Peru, Bolívia és Ecuador őslakosai mutatták be a fát a jezsuitáknak – mutatja be az ital történetét a Vince.

Mi az a kinin?

Az alkaloid (nitrogéntartalmú másodlagos anyagcseretermék) kinint az andoki fa kérgéből nyerik és önmagában rendkívül keserű íze van. A kinint már régóta a maláriában szenvedő betegek gyógyítására alkalmazták, Európában pedig már az 1640-es évektől használták – még XVI. Lajos francia királyt is ezzel igyekezték gyógyítani, amikor lázas volt.

A húsleves és a megfázás kapcsolatáról is érdemes olvasni: Húslevessel a megfázás ellen: városi legenda, vagy tényleg gyógyhatású?

Malária

Fotó: Aleksey Oryshchenko / Unsplash

Mivel a malária még a 19. században is egy széleskörben tapasztalható betegség volt, ezért az indiai gyarmatokon élő britek ott is igyekezték meghonosítani a kinint adó lázfát. Fáradozásaik ugyan megtérültek, de az a kinin keserűsége miatt igyekeztek egy kicsit finomabbá varázsolni az italt.

Ezt némi cukor és szódavíz hozzáadásával érték el, létrehozva ezzel az első tonikvizet.

Az 1850-es évektől kezdve a kinint és a tonikvizet már nem csupán kezelésre, hanem megelőzésre is használták. Erre az időszakra vezetik vissza egyébként a népszerű koktél, azaz a gin-tonik kialakulását is.

A keserűség Japánban sem tetszett annyira az embereknek, ezért feltaláltak egy új koktélt: Gin-tonik egy kis csavarral: így isszák Japánban a világ egyik legkedveltebb koktélját

Fotó: Devin Berko / Unsplash

Mindennek ellenére a szakemberek szerint a maláriát tonikvízzel kezelni nem egy hatásos módszer. Ebben az esetben ugyanis óriási mennyiségre lenne szükség ahhoz, hogy valóban elérje hatását. Mindenesetre a britek felfogása nagyban hozzájárult a tonik és a gin-tonik elterjedéséhez.

Az első kereskedelmi forgalomban kapható tonikvizet 1858-ban szabadalmaztatta Erasmus Bond, a londoni (islingtoni) Pitt & Co. tulajdonosa. Az ital azóta töretlen népszerűségnek örvend.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET