Város és tengerpart – ebben az 5 városban minden megvan, ami a nyaraláshoz kell

valletta málta
Fotó: Shutterstock

Néha nehéz összehangolni a családtagok igényeit, főleg ha több generáció nyaral együtt: a kicsik mindig vízben lennének, az idősebbek nem bírják a napot, valaki várost nézne, más túrázna... Ha azonban olyan úti célt választasz, ahol van városi program és tengerpart is, akkor mindenki elégedett lesz.

Valletta, Málta

Fotó: Pexels

Málta fővárosa nem éppen az utazók legkedveltebb úti célja, nem mintha ne lenne érdekes város. Inkább az az ok, hogy aki Máltára érkezik nyáron, főleg a tengerparton szereti süttetni a hasát. A nagy forróságban persze nincs is jobb a strandolásnál, de lássuk, miért érdemes még Vallettában nyaralni! Könnyű eligazodni az óvárosi utcák négyzethálós elrendezése miatt, és minden sarkon van egy több száz éves templom, múzeum vagy egy gyönyörű épület, amit érdemes megcsodálni. Igaz, néha úgy tűnhet, a szűk, lépcsős sikátorokon újra és újra ugyanoda lyukadunk ki, mert várfal veszi körbe a várost. A Szent János-katedrális a központban található, és kívülről nézve első pillanatban talán kicsit puritán, de bent igazi barokk pompát kapunk: pazar díszítettsége lenyűgöző, nem beszélve a valaha készült legnagyobb Caravaggio festményről, amely szintén itt található. Hasonlóan nagy élményt nyújthat a szintén a központban lévő Grandmaster Palace, erre az épületre is szánjunk egy órát legalább. A történelmi város persze még rengeteg érdekességet tartogat, de ha igazán élvezni szeretnéd az adottságait, akkor ne augusztusban utazz Máltára, mert akkor általában 40 fok fölötti a hőmérséklet.

Palermo, Szicília

Fotó: Shutterstock

Csak 2 órás a repülőút Szicília fővárosába, Palermóba, ahol garantált a jó idő egész nyáron – augusztusban ugyan itt is kánikula van, de ez ne tartson vissza, várost nézni este is lehet, nem igaz? Palermót változatos táj veszi körül, de maga a belváros is mindenkinek tartogat programokat, szórakozást: a bárok, éttermek, színházak és múzeumok széles választéka biztosítja, hogy egy percig se unatkozzunk. A kultúrprogramok közé érdemes beiktatni egy kis lazítást is, ücsörögni a tengerparton vagy koktélozni egy teraszon. Mindenképp érdemes megnézni a Teatro Massimót – ez a világ egyik leghíresebb operaháza. De nem maradhat ki a programból a Palazzo dei Normani palota, és a Monte Pellegrino, a város hegye sem. Október végéig strandidő van, ha tehát fürdeni szeretnénk a tengerben, a fehér homokos Spiaggia di Mondello strand a mi helyünk! És ha már ott vagyunk a Fehér Lótusz fényűző palotáját se hagyjuk ki!

Lisszabon, Portugália

Fotó: unsplash.com/Tom Byrom

Portugália fővárosa könnyen elérhető úti cél, és egyre több digitális nomád keresi fel, hogy akár hónapokig ebből a csodás, tengerparti nagyvárosból dolgozzon. Lisszabont azoknak ajánljuk, akik ugyanúgy vonzódnak a történelem és a kultúra csodálatos egyvelegéhez, mint az ízletes falatokhoz, pezsdítő programokhoz, na és persze a napfényes tengerparthoz. Remek program a Feira da Ladra bolhapiac, ahol minden megtalálható a zokniktól a használt könyveken át a vintage selyemkendőkig – minden kedden és szombaton tart nyitva. A Loco haute cuisine éttermet Alexandre Silva séf üzemelteti, akinek neve egybeforrt a formabontó, isteni ételekkel. Érdemes előre asztalt foglalni, mert sokan szeretnék megízlelni az avantgárd konyha egyedi finomságait. Az 1782-ben alapított Martinho da Arcada kávézó Fernando Pessoa törzshelye volt, ahol most is remek kávékat és gyorsételeket szolgálnak fel, így ide is érdemes betérni. A tapasok, a finom borok és a simogatóan meleg napsütés egész évben vonzzák az embert, a hűs óceán pedig bármikor másodpercek alatt felfrissít. Ha mártóznánk, érdemes a belvárosból buszra szállni, és olyan tengerpartot keresni, ahol főleg helyiek strandolnak, mert ezeken a partszakaszokon olcsón ehetünk frissen sült tengeri finomságokat.

Oslo, Norvégia

Fotó: Shutterstock

Norvégiát azoknak ajánljuk, akik nem bírják az európai nyarak elviselhetetlen hőségét. Oslóban nyáron a 30 fok már kánikula, míg itthon szinte tavaszi hőmérsékletnek számít... A norvég fővárost erdő veszi körül és a fjordok hűs, tiszta vizében mindenféle vízi sportot űzhetünk, hajózhatunk és persze strandolhatunk is (a bírjuk a hideget). A belvárosban autómentes övezeteket alakítottak ki, melyek remek sétaterepként szolgálnak, a tengerparton pedig természetes szabadtéri strandok kínálnak frissítő, pihentető élményt. A Viking Hajómúzeum tárlata után magunk is tengerre szállhatunk: a közeli szigetekre komppal, a Bygdøy- félsziget strandjaira gyalog juthatunk el. Nyáron a Huk és a Paradisbukta strand tökéletes grillezésre, strandröplabdához vagy egy fürdőzéshez, a kikötő sétálóútja mellett pedig szaunák várják a megfáradt turistákat. Ha szereted a természetet, a friss tengeri ételeket, a nyüzsgő várost, ami nem túl zajos, akkor Oslo lesz a tökéletes választás.

Páfosz, Ciprus

Idén Páfosz az egyik okosváros, a másik a spanyolországi Sevilla, melyekben kényelmes, innovatív és fenntartható turizmusra építenek. És valóban: a ciprusi városok közül Páfosz nyújtja a legizgalmasabb kulturális élményt. Remek pihenőhely azoknak, akik nem vágynak hangos bulikra, és a tengerparti napozáson kívül valamilyen tartalmasabb időtöltést is keresnek. Az óvárost és az UNESCO világörökség részét képező régészeti parkot mindenképpen érdemes felkeresni, esténként pedig a part menti sétány és a kivilágított erőd gondoskodik a romantikus hangulatról. Kirándulnál? Nem messze Páfosztól található a napimádók paradicsoma, a Korall-öböl aranyhomokos strandja. Az erős áramlatoktól védett öböl biztonságos az úszáshoz, vize pedig annyira tiszta, hogy megkapta a „kék zászló" jelzést. Páfosz a turisták körében jellemző népszerűsége ellenére is megőrizte varázsát, az egész családnak tökéletes tengerparti úti cél lehet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET