Norvégia legjobb szálláshelye 5 kabin a tengerparti sziklák tetején

Ha különleges szállásra vágyunk Norvégiában, érdemes ezeket a mini házakat kipróbálni.

A norvég Holon Arkitektur építészcég modern dizájnnal, tartós anyagokból tervez érdekes épületeket, annál is érdekesebb helyekre. Most is olyan terepre készítettek házakat, ahol a természet ereje kiszámíthatatlan, ráadásul a földfelszín is kihívást jelentett.

Öt faházat épített a Holon Arkiterktur egy kis községben, Sveióban, a norvég tengerparton. A Flokehyttenének elnevezett, nagyjából háromszög alakú kabinokat úgy tervezték meg, hogy a tenger felé teljes kilátásban gyönyörködhessünk. A Ryvarden világítótorony mellett kaptak helyet a mini házak, és olyan szerkezettel és anyagokból készültek, hogy a szélsőséges hideg, szeles időjárásnak is ellenálljanak – például a háromszögformát is azért választották, mert a szél irányát figyelembe véve, így árthat legkevésbé a viharos szél az építményeknek.

Fotó: Instagram

Haugesund Turisztikai Egyesülete (ez a város autóval kb. 30 percre van a kabinoktól) bízta meg a Holont, hogy tervezzenek olyan apró tengerparti építményeket, amelyek önkiszolgálóak (nem kell a kiadásukhoz személyzet), beleolvadnak a környezetbe és megépítésükkel nem változtatják meg a természetes közeget, azaz nem kell romboli, vagy belevájni a sziklákba. A tervek alapján a Flokehyttene pontosan megfelelt ezeknek a követelményeknek. Mind az öt ház faltól falig érő ablakot kapott, hogy full panorámában gyönyörködhessen a ház bérlője, emellett az apró kabinokban van felszerelt konyha, kandallós nappali és vécé is.

Hódolat a vikingek előtt

Hrafna-Flóki Vilgerðarson norvég viking a 9. században Sveióból indult el arra az expedícióra, amelynek alkalmával felfedezte Izlandot. Előtte két északi tengerész járt már a szigeten, de ők véletlenül jutottak csak oda, míg a norvég viking tudatosan indult Izland keresésére. Amikor megtalálta, le is telepedett a szigeten, ő nevezte el Izlandnak. A tervezők, a felfedező tiszteletére az öt kabint Hrafna-Flóki Vilgerðarson családtagjairól nevezték el.

Így néznek ki a viking kabinok:

Illusztráció: Holon Arkitektur


AMI MÉG ÉRDEKELHET