Hamarosan teljes napfogyatkozás lesz, ami a légi közlekedésben is zavarokat okozhat

Az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala (FAA) figyelmeztetést adott ki.

teljes napfogyatkozás

Kevesebb mint két hét múlva teljes napfogyatkozást figyelhetnek majd meg az Atlanti-óceán túlsó partján élők; a ritka jelenségnek 2024. április 9-tól lehetnek szemtanúi Észak-, illetve Közép-Amerikában. Több helyen csak csak részleges napfogyatkozás lesz látható, de az FAA figyelmeztetést adott ki, ugyanis zavarokat okozhat a légi közlekedésben.


Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) egy közleményben tájékoztatott a hamarosan bekövetkező teljes, illetve a részleges napfogyatkozás várható hatásairól. A jelenség egy viszonylag keskeny, délnyugatról északkelet felé húzódó sávon lesz tapasztalható, és nagyjából három napon át „halad végig” a szárazföldek fölött – számol be róla az IFL Science.

A napfogyatkozás egy olyan csillagászati jelenség, melynek során a Hold részben vagy egészben eltakarja a Napot a földi szemlélők elől. Ilyenkor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, ám a Föld forgása miatt ez a folyamat általában csak adott földrészekről látható.

Fotó: NASA Scientific Visualization Studio

A teljes napfogyatkozás egy nem túl gyakori jelenségnek számít, az óriási területű Egyesült Államokban legutóbb 2017-ben volt rá példa – legközelebb pedig 20 év múlva, 2044-ben kerül rá sor. Ennélfogva érthető, hogy rendre sok ember kíváncsi rá. Közülük vannak olyanok is, akik direkt repülőre szállnak azért, hogy különleges szemszögből csodálják meg.

Éppen emiatt okozhat a teljes napfogyatkozás késéseket és kisebb problémákat egyes repülőtereken.

Itthon a P12/Pons-Brooks üstökösre érdemes figyelni: Az elkövetkező két héten olyan üstököst láthatunk, ami 71 évente bukkan fel

„A napfogyatkozás útvonalán található repülőtereken a szokásosnál nagyobb forgalomra lehet számítani. A forgalmi csúcsidőszakokban késésekre kell számítaniuk az utazóknak, de a parkolási lehetőségek is korlátozottak lehetnek – különösen a kisebb repülőtereken”

– áll az FAA közleményében, melyben a hivatal négyszáznál is több olyan repülőteret sorol fel, amelyek érintettek lehetnek.

A repülőtereken kívül a környező utakon is megnövekedett forgalommal számolhatnak az emberek, és lehetséges, hogy a légi irányítás területén dolgozóknak muszáj lesz alternatív útvonalat javasolniuk a repülőgépek számára.

Mikor láthatunk Magyarországon teljes napfogyatkozást?

Fotó: spacestrikes / Instagram

Magyarországon utoljára 1999 nyarán lehetett megfigyelni a jelenséget, ekkor a Balaton-Szeged tengelyen haladt át. Ezelőtt egyébként utoljára még a 19. században, pontosabban 1842-ben következett be – írja a Pénzcentrum.

A legközelebbi teljes napfogyatkozásra még jó sokat kell várnunk, ugyanis az 2081-ben, 57 évvel ezután lesz látható.

Vajon az űr széléről hogy festene? Az űr szélére repítő léggömbkapszulákban repülhetnek júniusban a szerencsés utazók

A részleges vagy gyűrűs napfogyatkozás jelenségeire ennél korábban is sor kerül majd: a számítások szerint a legközelebbi részleges napfogyatkozást 2025. március 29-én láthatjuk, de 2027. augusztus 2-án, 2030. június 1-én és 2034. március 20-án is érzékelhető lesz itthon.

A jelenségbe viszont semmiképpen se nézzünk bele szabad szemmel, ugyanis az jelentősen károsíthatja a látásunkat.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET