Mindkét oldalon népszerű a Tátra, többmillióan érdeklődtek természeti csodái iránt

Szép teljesítménnyel zárult a 2023-as év.

halas-tó, morskie oko, tátra

Halas-tó, Tátra – Fotó: Shutterstock

A Tátrai Nemzeti Park (TPN) a napokban közzétette a tavalyi évre vonatkozó statisztikáit, melyből az derült ki, hogy 2023-ban összesen 8,5 millió turista barangolta be a hegység szlovák, illetve lengyel oldalait. A magyarok közül is egyre többen választják úti célként a Tátrát, mutatjuk, mely helyek voltak a közönségkedvencek!


A magas-tatra.info nemrég tette közzé legújabb cikkét, melyben a Tátra 2023-as látogatottságára vonatkozó adatokról számoltak be. A statisztikát elsősorban a Tátrai Nemzeti Parkba szóló belépőjegyek eladási számai alapján állították össze, de azokat a személyeket is figyelembe vették, akik nem kötelezettek a belépőjegy kiváltására – ehhez a csoporthoz tartoznak például a Tátra alatt élő emberek.

A látogatókat a lengyel és a szlovák oldalon is mérték; utóbbi esetében éppenhogy nem született rekord, ugyanis a tavalyi 4,51 millió vendég közel félmillióval maradt el a 2021-es számoktól.

A legnépszerűbb célpont tavaly is a Halas-tó (Morskie Oko) volt, amelyet mintegy 700 ezer turista csodált meg az év során. A gleccserek mozgásának hatására kialakult tó nagyon hasonlít egy tengerszemre, a lengyel elnevezése is ezt tükrözik: ezt a legendák szerint ugyanis a tó egy föld alatti járaton keresztül összeköttetésben áll a tengerrel.

Egy másik kedvelt látványosság a Zakopanéhoz közel található, majdnem kétezer méteres Gáspár-csúcs (Kasprowy Wierch). A csúcsra egy felvonóval juthatnak fel a látogatók, akik felérve találkozhatnak a 20. század elején épült meteorológiai és csillagászati obszervatóriummal. A magaslatokban továbbá Lengyelország legmagasabban fekvő éttermét is meglátogathatják az utazók. A kabinos felvonót 2023-ban 564 ezer látogató használta.

Szintén kedvelt célpontnak számított a 9 km hosszú Kościelisko-völgy, amit 488 ezer fő látogatott meg. A festői rétekkel és meredek sziklákkal teli fővölgy felső részén három nagyobb ágra oszlik, ezek a Kevély-völgy (Dolina Pyszniańska), a Lengyel-Toman-völgy (Dolina Tomanowa) és a Miętusz-völgy (Dolina Miętusia). A völgyben több turistaút is kanyarog, az egyik legfontosabb közülük a zöld színű, de a fekete jeleket követve a kirándulók eljuthatnak a völgy egyetlen tavához, a Fenyves-tóhoz is.

A szlovák oldalon rekordszámú turistát fogadtak tavaly: a Szlovák Regionális Idegenforgalmi Szervezet statisztikái szerint a Tátra déli oldalán, legmagasabban fekvő részt 2023-ban közel 4 millió turista látogatta meg. A szlovák rész egyre népszerűbbnek számít a lengyelek körében, a Lengyelországból érkező látogatók száma ugyanis 20 százalékkal meghaladta a 2022-es adatokat.

Hasonlóképpen Romániából és Litvániából is – 15 százalékkal – növekedett a látogatók száma, de Magyarországról is számottevő látogató érkezett:

a térségben több mint 28 ezer magyar vendégéjszakát regisztráltak, ami 8 százalékos növekedésnek felel meg.

A portál felhívja rá a figyelmet, hogy az új rekord elsősorban az egynapos turistáknak köszönhető, mivel a vendégéjszakák száma (802 ezer) valamivel kevesebb, mint amit a 2019-es rekordévben mértek.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET