Skócia meseszép falujával csak egy probléma van – te bevállalnád?

Cawdor varázslatos településéről úgy tartják, hogy a szellemek is előszeretettel látogatják.

skócia, kastély

Az apró skót falu sokak szerint az Egyesült Királyság egyik leggyönyörűbb középkori hangulatú települése, a gond viszont az, hogy a hírek szerint a szellemek is így gondolják. Úgy tűnik, ha a halloweent egy alkalomhoz illő helyen töltenénk, nincs jobb választás Cawdornál!


Aberdeentől nyugatra, a Skót-felföldön található Cawdor mesébe illő települése viszont nem csak a kísértetekről híres: a könyvmolyok leginkább Shakespeare Machbet darabjából ismerhetik. Emellett úgy tartják, az itt található 14. században épült kastélyban éldegél az Angliában jól ismert „Kék Hölgy” szelleme is.

Olvass erről is! 10 úti cél, amit „rejtett kincsnek" emlegetnek, pedig már rég nem az

Shutterstock

A legenda

www.tiktok.com

The castle is well known to fans of Shakespeare as Macbeth’s Castle, the location of his infamous plotting to become King after becoming the Thane of Cawdor. Alas, this castle was built well after the time that Macbeth had died, however a stranger, but truer tale is connected to it. William Calder, Thane of Cawdor, was granted permission to fortify the area. He loaded up his donkey with gold, said to bring good luck, and determined that wherever the donkey decided to lay down and rest, was where he would build the castle. After some time of walking, the donkey took refuge under a thorn tree, and this is the exact spot where the castle was built. You can still see the thorn tree to this day, which with radiocarbon dating, puts the tree dated at around 1372. The tree is now dead and protected in the vaults beneath the castle.  sources: britanexpress.com , cawdorcastle.com, atlasobscura.com #cawdorcastle #scotland #history #castlesofscotland #visitscotland #shakespeare #macbeth #thescottishplay #andythehighlander #highlandertours #outlander #castle #kilt #greatkilt

A történet szerint a kastély a Calder családhoz tartozott. Apja halálát követően Muriel Calder örökölte meg az épületet, akit csecsemőkorában elraboltak, majd 12 évesen házasságba kényszerítettek a tehetős Sir John Campbellel. Muriel rokonai hallani sem akartak arról, hogy a kastély a Campbellék kezére kerül, a tiltakozásuk pedig végül kettejük életébe került.

Muriel élete tele volt nehézségekkel, melyeket nagyrészt a hataloméhes Campbellek okoztak, akik rá akarták tenni kezüket a lány örökségére. A legenda szerint a gyakran látott kék ruhás alak nem más, mint Muriel, akit sokan az öltözőszobában véltek látni, ahogy szerető tekintettel Sir Baron Cawdor képét nézi – számol be a kísérteties jelenségről a spookyscotland.com

A kastély története

Shutterstock

A titokzatos kastélyt állítólag egy magyalfa köré építették fel, ami a mai napig a kastélyban maradt. A legenda szerint Cawdor Thane egy arannyal teli ládát rakott fel szamarára, melyet útjára bocsátott. A szamár végül a fánál pihent meg, Thane pedig úgy döntött, ez egy jel arra, hogy belekezdjen a Cawdor-kastély felépítésébe.

Ne hagyd ki! Te hallottál róluk? 5+1 építészeti titok, amit csak kevesen ismernek

A kastélyt azóta a Skót-felföld egyik legszebb építményeként tartják számon, és az értékelések is ezt tükrözik.

„A kastély mesébe illő tornyokkal, felvonóhíddal és kacskaringós szobáival az egyik legvarázslatosabb helyszín Skóciában, ráadásul a várbörtönben még egy fa is növekszik"

– olvasható egy vélemény az Express cikkében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET