Egykor a magyarok tradicionális húsvéti étele volt, ma már alig ismerik

húsvéti asztal
Shutterstock

Sárga, ízletes és kiválóan beépíthető az ünnepi menübe. A sonka, a tojás és a kalács mellett a magyar családok egyik legtradicionálisabb húsvéti étele egykor a sárgatúró volt, de ma már kevés asztalra kerül fel.


A főként görögkatolikusok által lakott vidékeken, mint a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében ismert étel hagyományosan a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt után került az ünnepi asztalra. Ezeken a vidékeken annyira elterjedt volt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették a finomságot.

Ez is tetszeni fog! Magyar, de mégsem: hol is született meg a rizibizi?

1934-ben így ír a sárgatúróról a Népünk és Nyelvünk című újság: „Átöltözik a lány sebesen, már a szobába perdül, s kínálja szíves szóval a vendégeit. Sárga túró (sic!), főtt kolbász, szalonna, kemény tojás, sódar, kalács, bor van az asztalon. Pusztítják is jó étvággyal.”

A különleges étel népszerűségének csökkenése a húsvéti hagyományok háttérbe szorulásával hozható összefüggésbe: a szocializmusban az akkori vezetés a korábbiaknál jelentősen eltérő értékeket vallott, ezért az egyház uralkodó szerepét a magánéletben is igyekeztek visszaszorítani.

A sárgatúró ugyanis egyértelműen a vallásos néphagyományhoz kötődött.

Erről ír könyvében Remete Farkas László is:

„Alapanyaga a tej, amely a korabeli felfogás szerint: az élet és táplálás, az egészség és tudás népi jelképe. Az abból készült túró pedig a változás és érettség kifejeződése. A kárpát-medencei népek húsvéti túrója ízesített, leginkább mézzel, tojással és aszalt gyümölccsel gazdagított. Amely többnyire valamilyen érdekes-díszes alakúra formálva került az asztalra. Az ilyen sárga túró (sic!) a tavasz kezdetére utalt, a tejelő állatok életképességére szaporulatára.”

Aki egyszer kóstolta már ezt az enyhén édes, ízében halványan a madártejre emlékeztető sajtszerűséget önmagában vagy a ...

Így készül a húsvéti sárgatúró | Mindmegette.hu

Szerencsére a sárgatúró sosem merült teljes feledésbe, napjaink gasztrotrendjeinek köszönhetően ismét egyre többen fedezik fel a régi családi recepteket. A Vince az alábbi praktikákat javasolja az édes finomság összeállításához:

„A tejet felforralják, beleteszik a cukrot, valamint a sót. A felvert tojásokat hozzáadják a felforrt tejhez, és alacsony lángon addig főzik, míg az állaga túrószerű nem lesz. Fémlapáttal vagy spatulával kell kevergetni fakanál helyett, hogy ne égjen le. Vászonruhába öntik, az anyagot összekötik, a levet ezzel leszűrik, majd a gömböt fellógatják és hagyják lecsepegni. Egyes receptek mazsolát is tesznek a sárgatúróba.”

Figyelmedbe ajánljuk! Báránytorta, keresztes kalács: ilyen ételekkel ünneplik a húsvétot Európában

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET