Párizsi poloskainvázió: hogyan védekezzünk az ágyi poloskák ellen?

Párizst ellepték az ágyi poloskák, ami a jövőre tartott olimpiát is veszélyeztetheti. De utazóként mit tehetünk ellenük?

ágyi poloska
Getty Images

A 2024-es nyári olimpiának otthont adó Párizst ellepték az ágyi poloskák, a francia kormány most összehangolt akcióval venné fel ellenük a harcot. A városban rengetegen vitték őket haza a vonatok, a repülők és a színházak üléseiről, a turistákat pedig pánikolnak, hogy a hotelekből, szállodákból haza is vihetik őket.

Az ágyi poloskánál valószínűleg kevés kellemetlenebb dolog van, amivel „megfertőződhetünk” utazásaink alatt. Ezek a barnás színű, éjjel támadó almamag nagyságú rovarok ágyakban, fotelekben és különböző bútorokban is megbújhatnak és az emberek mellett az állatokat is összecsíphetik. Ráadásul az irtásuk is nagyon nehéz, és gyakran sok időt vesz igénybe.

Franciaországban égető a probléma: kevesebb mint 10 hónap van hátra a következő nyári olimpia kezdetéig, és a helyzet lassan tarthatatlan a francia fővárosban. A helyiek attól tartanak, hogy amennyiben nem sikerül időben megoldani a problémát, a sporteseményre is hatással lehet az invázió.

A helyzet súlyosságát jól mutatják azok az interneten keringő videók, melyekben a lakosok a buszokon, metrókon látható rovarokról számolnak be.

A városháza kormányzati beavatkozást sürget, de Clément Beaune közlekedési miniszter is felszólította a vonat- és busztársaságokat, hogy akadályozzák meg a poloskák elszaporodását járműveiken. A Portfolio szerint Beaune a héten találkozott a közlekedési vállalatokkal, Elisabeth Borne miniszterelnök pedig október 6-rra egy miniszterelnöki értekezletet is összehívott a poloskaválság kezelésére.

Legyünk körültekintőek! 

Mielőtt a repülőutat követően beledőlnénk a hotelszoba ágyába, mindenképpen vizsgáljuk át a szobát – akkor is, ha makulátlannak tűnik. A hő, a vér és a szén-dioxid ugyanis sokkal jobban csábítja az ágyi poloskákat, mint a higéniai körülmények.

Miután kinyitottuk a szoba ajtaját, érdemes a bőröndünket a fürdőszobába rakni.

Az ágyi poloskáknak hat lábuk van, nincsenek szárnyaik, petéik pedig aprók és fehérek. Ellenőrizzük a matracot, az ágyneműt, az asztalokat és bármilyen olyan helyet, ahol elrejtőzhetnek.

„Az első dolog, amit észrevehetünk, az az ágyi poloskák hátrahagyott székletfoltjai. Ezek olyanok, mintha valaki filctollal egy pöttyöt hagyott volna a szöveten”

– ismerteti az árulkodó jeleket Dr. Judy Gangloff-Kaufmann, a Cornell Egyetem kártevőkre fókuszáló vezető tanácsadója The New York Times cikkében.

A specialista szerint érdemes egy zseblámpát is magunkkal vinni, ugyanis ennek fénye felfedheti még az amúgy fehéres, áttetsző petéket is.

Hogy néz ki a csípés?

Fotó: Shutterstock

Így néz ki az ágyi poloska csípése

Az egyik legalattomosabb csípésfajta az ágyi poloskáé, hiszen ezek inkább apró kiütésekre hasonlítanak, emiatt előfordulhat, hogy későn kezdünk csak gyanakodni. A csípésekre jellemző, hogy egy csíkban jelennek meg: a poloskák metodikusan egyenes sávban haladnak, általában az emberek végtagjait szeretik. Maga a csípés nem különösebben veszélyes, a viszkető pöttyök általában pár napon belül elmúlnak.

Ez is érdekelhet: Ezeket a dolgokat ellenőrizd az Airbnb-szálláson, hogy ne érjen meglepetés!

Védekezés

Több elterjedt módszerről lehet hallani, melyekkel elviekben meg lehet szabadulni a poloskáktól. A kovaföld a rovarok légzőszervét támadja meg, a szervezetükbe jutva pedig kiszárítja őket. Ez hatásos lehet, ám magas páratartalom esetén összeáll, ilyenkor pedig teljesen hatástalan. Ezen felül lehetetlen minden felületet beborítani vele. Sokan a hajszárítót javasolják, ám az nem biztos, hogy elég forró hőt tud termelni ahhoz, hogy megölje a rovarokat. Az alkoholos fertőtlenítés bár megölheti a poloskákat, de nem megfelelő szellőzés esetén szintén hatástalan.

Így, ha a szobában ágyi poloskára utaló jeleket találtunk, azonnal értesítsük a szálloda személyzetét és kérjünk egy másik, a szóban forgó szobától távol eső szobát. Az ágyi poloskákat érdemes szakemberekre bízni, ez a legbiztosabb módja a kiirtásuknak.

Hallottál már erről a módszerről? Van egy meglepő ellenszere a füstnek, ami megmentheti ruháinkat

Mit tehetünk hazaérkezés után?

Giphy

Hazaérve érdemes csomagjainkkal együtt egyből a fürdőszobába mennünk. Itt a kicsomagolt ruhákat egy fehér, vagy halvány színű felületre (például a kádba) rakni, hogy kiszúrhassuk a vérszívókat. A kádban nyugodtan ki is rázhatjuk a ruhákat, ezt követően pedig dobjunk be mindent a szárítóba, mosógépbe és a lehető legmagasabb hőfokon indítsuk el azt.

A szakértők szerint legalább 20 perces programra van szükség ahhoz, hogy megszabaduljunk a bogaraktól és a petéiktől.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET