Úti célok, ahol még a turistacsalogató helyek is olcsóbbak, mint Budapesten

Elkészült a leggazdaságosabb úti célok ranglistája.

Algarve
Carvoeiro, Algarve, Portugália - Fotó: Shutterstock

A Post Office Travel Money csapata minden évben összeállít egy ranglistát azokról a helyekről, amelyek a turisták számára viszonylag olcsónak mondhatók. Az Európára vonatkozó top10-es listára Budapest is felkerült, de – legyen bármennyire is meglepő – akadtak olyan úti célok, amelyeken még a magyar fővárosnál is olcsóbban lehet kijönni egy-egy nyaralás alatt.


A Post Office Travel Money 2024-ben is publikálta a Holiday Money Report elnevezésű ranglistáját, amiben azokra a nyári úti célokra fókuszálnak, ahol a legjobb ár-érték arányban tudnak a turisták beülni egyes központi helyekre. A 18. alkalommal kiadott lista megállapításához összesen 40 célpont árait vizsgáltak meg.

A felmérés során többek között olyan faktorokat vettek figyelembe, mint egy csésze kávé, egy pohár bor/sör ára vagy egy háromfogásos vacsora költségei két fő részére.

A ranglistát globális szinten készítették el; ilyen szinten pedig a legolcsóbb úti célnak Vietnám számít. Az Európán kívül eső helyszínek közül pénztárcabarátnak mondható még Dél-Afrika, Japán, Bali és Egyiptom is – mi most az európai célpontok top10-es listájáról számolunk be.

Így a tízes lista alján Csehország fővárosa, Prága végzett, ahol egy kávéért átlagosan 990 forintnak megfelelő összeget kell kiadniuk a látogatóknak, egy háromfogásos vacsorát pedig 31 ezer forintért lehet elfogyasztani két főnek.

A kilencedik helyen Görögország népszerű úti célja, Korfu került. Itt egy háromfogásos vacsoráért átlagosan közel 26 ezer forintot kell kiadnunk, míg egy sörért nagyjából 1600 forintot kérnek.

Ha az utazás költségeiből is lefaragnánk: 5 tipp, rengeteg város: így utazhatsz olcsón többet a szakértők szerint

Korfut Málta követi a sorban: a szórakozási központnak számító Sliemában egy sörért a vendéglátóhelyek általában 1200 forint környéki összeget kérnek el, míg egy háromfogásos vacsorát átlagosan 30 ezer forint alatt is elfogyaszthatunk valaki társaságában.

Budapest ezek alapján a hetedik helyet tudhatja magáénak:

a kutatásban vizsgált vendéglátóhelyeken egy pohár bor átlagosan 1670, egy sör 1500, egy két főre szóló háromfogásos vacsora ára pedig 31 ezer forint környékén mozog.

Ebben az esetben csak a repülőjegyre kell komolyabban spórolnunk: Ebben a 10 városban biztos nem költekezed túl magad, ha a repülőjegyet már megvetted

Országok tekintetében Magyarországot Spanyolország, Ciprus, Bulgária és Portugália előzte meg.

A Kanári-szigeteken található Lanzarotéban például egy korsó sört 1150, egy háromfogásos vacsorát pedig 28 ezer forintból is megúszhatunk. A ciprusi Páfoszban egy pohár bort alig 1600, egy vacsorát pedig nagyjából 23 ezer forintért vásárolhatunk meg.

A híres bolgár Naposparton egy üveg sörre már 860, egy pohár borra ezzel párhuzamosan 1700 forintért is szert tehetünk. A legolcsóbb európai úti célnak viszont a portugál Algarve számít, ahol egy pohár bor mindössze 815 forintba kerül, míg egy háromfogásos vacsora csupán kicsit több mint 18 ezer forintból kijön.

Ajánlónk: Fedezd fel a „világvégét", azaz Algarve-ot!

Ferragudo, Algarve, Portugália – Fotó: Shutterstock

Az európai tízes lista így néz ki:

  1. Algarve, Portugália
  2. Napospart, Bulgária
  3. Marmaris, Törökország
  4. Páfosz, Ciprus
  5. Costa del Sol, Spanyolország
  6. Lanzarote, Kanári-szigetek
  7. Budapest, Magyarország
  8. Sliema, Málta
  9. Korfu, Görögország
  10. Prága, Csehország

A vizsgált 40 úti célról az ezen a linken található PDF-ből tudhatunk meg többet.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET