Ezeket a mérgező állatokat kerüljük el utazásaink során!

Gyönyörű tájak, felejthetetlen utazási élmények – de ne egy toxikus állattól legyen emlékezetes!

mento emergency
Fotó: Unsplash
Bár a tápláléklánc élmezőnyében vagyunk, ha megtámadnak minket ezek a veszélyes élőlények, könnyen gyenge és tehetetlen áldozatokká válhatunk.

Amikor egzotikus úti célokról álmodozunk, az ábrándok között valószínűleg nem kapnak helyet a mérgező állatok és növények, pedig érdemes ezekről is tájékozódni, amikor vakációt tervezünk. A következő gyűjtésben vannak jól ismert élőlények is, amelyekről hozzávetőlegesen van néhány információnk: például a skorpióktól akkor is félünk, ha nem biztos, hogy nagyon mérgező, és a kígyók látványa sem megnyugtató egy egyszerűt turista számára, holott kevés mérgező fajta van köztük. Van például olyan ehető hal, ami nem tűnik elsőre ijesztőnek, de ha feldolgozás előtt nem veszik ki a mérget belőle, akkor halálos is lehet. Nézzük a legérdekesebb, legmérgezőbb és a legfurcsább toxinnal rendelkező állatokat!

Brazil vándorpók

Fotó: Wikimedia

Brazil vándorpók

Ez a Brazíliában honos pókfaj a marásával a legnagyobb adag mérget képes az emberbe fecskendezni a ma ismert pókfajok közül. Átmérője 10-15 cm, és nem csak esőerdőben érzi jól magát, hanem lakott területen is. Az állat mérge hosszan tartó, fájdalmas izomgörcsöket és légzési nehézséget okoz, amely néhány órán belül halálhoz vezethet orvosi ellátás nélkül.

Gömbhal (japánul fugu)

Fotó: Wikimedia

Gömbhal

A gömbhal helyes elkészítése a hal szervezetében előfordulható halálos méreg miatt fokozott körültekintést és gyakorlott szakácsot igényel, de bármilyen tapasztalt is egy séf, nincsen 100%-ban biztonságos fugufogás. A csendes-óceáni hal egyébként veszélyeztetett élőlény, így csak korlátozottan és ívási időszakban lehet halászni – ez pedig az értékét és izgalmassági faktorát még jobban emeli. A halban egy olyan idegméreg található, amely viszonylag gyorsan lebénítja az áldozatát, ráadásul úgy, hogy teljesen tudatában van, hogy hamarosan sem levegőt venni, sem mozdulni nem tud majd. Sokféle gömbhal létezik és nem mindegyiknek halálos a mérge, de ha japánban járunk és halfogás után nyelv- vagy szájzsibbadást érzünk, akkor ez lehet egy enyhe mérgezés jele és egy erősebb mérgezés első tünete, úgyhogy legyünk körültekintőek! Ez egy igen veszélyes mérgező állat!

Deathstalker skorpió

Fotó: Wikimedia

Deathstalker skorpió


Latinul Leiurus quinquestriatus, magyarul leggyakrabban izraeli sárgaskorpiónak nevezik a halálos mérgű állatot. A Közel-Keleten élő skorpió felveszi környezete színét, így még nehezebb észrevenni, ha a közelünkben ólálkodik. Mérgét nagyon gyorsan fecskendezi bele áldozatába, a toxin elképesztő sebességgel hat: megtölti a tüdőt folyadékkal, amitől elég gyorsan fulladni kezd az áldozata, akinek nagyon gyors orvosi ellátásra lesz szüksége az életben maradáshoz. Ez a skorpió a jó álcázás mestere, és nagyon gyorsan ható méreggel felvértezett állat.

Belcher-tengerkígyó

Fotó: tadforo.com


A Belcher-tengerkígyó a világ legmérgezőbb állata. Kifejletten maximum 1 méter hosszú, vékony testű fajta, sárgás-zöldes és fekete csíkokkal. A Timor-tengerben, Északnyugat-Ausztrália partjainál, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Új-Guineában, a Salamon-szigeteken és Csendes-óceáni szigetek körül fordul elő. Mérgéből már 1mg is 15 ember halálát okozhatja, néhány perc alatt végez áldozataival, harapása azért is veszélyes, mert alig érezhető, és nincs jele – mire felfedeznénk a harapást jelentő 2 kis pontot az áldozat testén, már valószínűleg késő. Hiába a legerősebb mérgű állat, mégis nagyon kevés ember halálát okozza, mert egyáltalán nem agresszív élőlény, főleg a tengeri halászoknak kell tartaniuk tőle.

Kockamedúza

Fotó: Wikimedia

Kockamedúza


Ez a medúzafaj Ausztrália partjai mellett él és még csak 1 éve létezik ellenméreg a toxinja semlegesítésére. A medúzafélék (nem csak a kockamedúza) évente több ember halálát okozzák, mint a cápák, ráják és a mérges tengeri kígyók együttesen. A kockamedúza egyetlen csalánsejtje is gyors, görcsös kínhalált okot, de aki hozzáér, nem csak egy csalánsejtet kap a bőre alá, azaz hihetetlen gyorsan öl. Egy nagyobb állat mérge akár 60 emberrel is végezhetne, és nemcsak idegmérget, de pszichoaktív anyagokat is tartalmaz a toxinja, ami azt jelenti, hogy az áldozat teljesen zavart lesz, el sem tudja mondani, hogy mi történt vele a vízben, és csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a csípés sebe már jól látszik a bőrön. A mérgezés végül szívleállást okoz, ha nem jutunk időben ellenszerhez.

Kúpcsiga

Fotó: Wikimedia

Kúpcsiga


Az Indiai- és a Csendes-óceánban élő csigaféle gyönyörű házával vonzza a búvárok tekintetét, de nemhogy felvenni, megérinteni sem szabad, mert olyan méregkoktélt (200 különféle szert tartalmaz) tartogat az ellenfeleinek, ami ellen egyelőre nincs ellenszer. Hegyes, 1 centis radula-fogaikkal mérget fecskendeznek áldozatukba éjjel, amikor vadásznak. Szájukban 20 darab mérgezett „nyíl" található, amelyből egy nyíl egyszerre csak egy áldozatot tud leteríteni. Már a csípése is rendkívül fájdalmas, de az utána következő zsibbadás, majd bénulás is kínokkal jár.

AMI MÉG ÉRDEKELHET