Ha fejben már a tengerparton vagy: 3 egyszerű mediterrán fogás

Egészségesek és finomak.

A tipikus mediterrán étrend sok zöldséget, gyümölcsöt, babot, gabonafélét és gabonakészítményeket, például teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát és barna rizst tartalmaz – emellett mérsékelt mennyiségű halat, fehér húst és némi tejterméket is. Nem véletlen, hogy a kék zóna néven emlegetett területeken az akár száz évet is megélő helyiek nagy része olyan ételekkel táplálkozik, amik besorolhatók a mediterrán étrend kategóriájába. Mutatunk is három egyszerű fogást, amik nemcsak egészségesek, de nagyon finomak is.


A mediterrán országokban élő emberek az átlaghoz képest kevesebb krónikus betegséget tapasztalnak életük során, de sok helyen jóval tovább is élnek. Különösen igaz ez az úgynevezett kék zónákra, ahol a lakosok között nem ritka, hogy nagy részük megéli a százéves életkort is.

A mediterrán diéta alapvetően friss zöldségekre, gyümölcsökre, gabonákra, hüvelyesekre és alacsony zsírtartalmú húsokra, valamint a vörösborra fókuszál.

Persze a fent említett emberek az ilyen ételek fogyasztása mellett rendszeresen végeznek kevésbé megerőltető mozgást, és a közösség is fontos szerepet játszik magas életkorukban.

Mindenesetre mutatunk pár fogást, amivel nem nyúlhatunk mellé.

Kelbimbós paradicsomos gnocchi

Hozzávalók:

  • 4 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 ek vörösborecet
  • 2 ek friss oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • ½ kg kelbimbó
  • 1 csomag gnocchi
  • 2 közepes méretű vöröshagyma (nagyjából 240g)
  • 1 csomag csirkemell
  • félbevágott koktélparadicsomok (ízlés szerint)
  • só, bors (ízlés szerint)

Erről olvastál már? Egy furcsa, ámde olcsó hozzávaló a legkrémesebb rántotta titka

Így készítsük el:

  • Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra.
  • Egy nagy edényben keverjük össze 2 ek olívaolajat, 1 ek oregánót, 1 gerezd fokhagymát, egy kevés sót és borsot. Adjuk hozzá a kelbimbót és a gnocchit is és keverjük el.
  • Egy másik tálban keverjük el a maradék olívaolajat, oregánót, fokhagymát, sót és borsot, majd alaposan forgassuk meg a keverékben a csirkét és hagyjuk egy kicsit benne állni.
  • Vegyünk egy nagy tepsit, rakjuk bele zsírpapírt és oszlassuk el rajta a kelbimbós keveréket és a csirkét is. Rakjuk be az egészet a sütőbe 10 percre, majd 10 perc elteltével adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat. Időközben rálocsolhatjuk a maradék 1 ek olívaolajat is.
(Recept: Eating Well, a kép csak illusztráció)

Pesztós quinoás garnéla 

Hozzávalók:

  • Fél üveg (90g) pesztó
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • 1 zacskó garnéla (250g)
  • 500g rukkola
  • 450 g quinoa
  • koktélparadicsomok (ízlés szerint)
  • 1 avokádó
  • só, bors (ízlés szerint)

Ez is érdekelhet: Így készítsünk Michelin-csillagos sült csirkét a díjazott séf szerint

Így készítsük el:

  • Egy tálban keverjük össze a pesztót, a balzsamecetet, a sót és a borsot. A keverékből tegyünk félre 4 evőkanálnyit.
  • Mossuk meg a quinoát, majd a rizshez hasonlóan főzzük ki vízben.
  • Közepes lángon melegítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, és miután már jó meleg, dobjuk bele a garnélákat, amiket nagyjából 4-5 percig süssünk. Az oldaluknak meg kell pirulnia. A quinoát is megpiríthatjuk egy kicsit.
  • A pesztós edény tartalmához adjuk hozzá a rukkolát és a quinoát és jól forgassuk át az egészet. Öntsük le a félretett
(Recept: Eating Well, a kép csak illusztráció)

Csicseriborsós articsókás leves 

Hozzávalók:

  • 350g száraz csicseriborsó (előző este beáztatva)
  • 1 liter víz
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 400g aprított paradicsom (sótlan)
  • 400g articsóka
  • 2 ek paradicsompüré
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 tk őrölt kömény
  • 3 tk paprika
  • Cayenne bors, sima bors és só (ízlés szerint)
  • 60g magozott olívabogyó
  • 60g friss petrezselyem
  • 1 babérlevél

Így készítsük el:

Így készítsük el:

  • Az előző este beáztatott csicseriborsót szűrjük le, majd tegyük bele egy nagyobb lábasba. Adjuk hozzá a vizet, a hagymát, a paradicsomokat, a paradicsompürét, a fokhagymát, a babérlevelet, a köményt, a paprikát és a borsokat.
  • Magasabb lángon, zárt fedéllel hagyjuk főni nagyjából 4 órán át.
  • Időközben szedjük ki a babérlevelet a lábasból és adjuk hozzá az articsókát, az olívabogyót és a sót is a keverékhez.
  • A végén szórjuk meg petrezselyemmel

(Recept: Eating Well, a kép csak illusztráció)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET