Itt a szüret! – szedj levendulát ebben az 5 virágoskertben!

A levenduláskertek minden érzékünket kényeztetik. Miért ne vinnél haza ebből az élményből?

levendula
Fotó: Shutterstock

Az igazi nyár első jele, amikor a levendulások már teljesen lilában pompáznak és a környezetüket belengi ez erős, jellegzetes virágillat. Ahogy a gyümölcsszüret, a virágszedés is egyre több családnak jelent közös hétvégi programot. Most mutatunk néhány helyet Magyarországon, ahol levendulát szüretelhettek a hétvégén!

Mire jó a levendula?

A népi gyógyászatban évezredek óta használják ezt a nemcsak szép, de nagyon hasznos gyógynövényt, amely rengeteg előnyös hatással bír, erőteljes illata többek közt távolt tartja a rovarokat. Emlékszel még a nagyi szekrénybe dugott illatzsákjaira, amiket moly ellen tett oda? A levendula nyugtató, szorongásoldó, segíti az emésztést és az elalvást, javítja az étvágyat, csökkenti a puffadást és még bőrgyógyító hatása is van. A levendulavíz pedig remek szúnyogcsípésre és napégésre is. Maradt még kérdés, hogy miért érdemes hazavinni egy nagy csokorral?

Férhezli Testvérek Levendula-Birtoka

Kösd össze a levendulaszüretelést egy balatoni kiruccanással! A badacsonytomaji Férhezli Testvérek Levendula-Birtokán 1000 tő levendulát ültettek el néhány évvel ezelőtt. Ma már sokan járnak hozzájuk virágot szedni és a saját készítésű, házi termékekért is: vásárolhatsz náluk levendula- és gyümölcsszörpöket, lekvárokat, levendulavizet és illóolajat is.

Kőröshegyi levendulás

A szintén a Balaton-parthoz közeli Kőröshegyi Levendulás már hosszú évek óta várja júniustól nyár végéig a levendula-imádókat. Ez a levendulás egy 12 hektáros, parkosított birtokon terül el, ahol 8 hektár levendula látványa fogadja a látogatókat. Csodás balatoni panorámával, ingyenes lepárlás-bemutatóval, kihelyezett fotókellékekkel, családbarát programokkal és 100%-ban helyi kézműves termékekkel várják a szüretelőket.

Kávai Levendulás

Ez a 3,5 hektáros levendulás nagyjából fél órára van Budapesttől, így érdemes akár spontán is autóba ülni és ellátogatni Kávára – ahol kirándulhatunk és virágot is szedhetünk a település csodás virágoskertjében. A 2015 óta működő Kávai Levendulásban ugyancsak vásárolhatunk kézműves termékeket: levendulás fürdősót, illóolajat, levendula illatpárnát, mézet és persze szüretelhetünk is. A kert csak hétvégén van nyitva!

Újhegyi Levendulasziget

Az Újhegyi Levendulaszigetet Lovászpatonán találod, Győrhöz közel. Ez a levendulás és a hozzá tartozó gazdaság már száz éve a család tulajdonában van (régebben szőlőbirtokként), de csak a mostani tulajdonosok ültették be 6000 tő levendulával. Egészen pontosan 2017-ben fogtak bele levendulatermesztésbe, az első szüretre pedig 2019-ben került sor. A családi vállalkozásban készül levendulaszappan, -olaj, virágvíz és illatpárna is, hogy egész évben veled lehessen az isteni levendulaillat.

Strázsahegyi Levendulás

www.instagram.com

Monoron, ebben a csodaszép virágoskertben nemcsak szüretre, de előjegyzéssel fotózásra is lehetőség van. Ha tehát közeleg egy fontos alkalom, születésnap, évforduló, esküvő, úgy érdemes fotóhelyszínként fontolóra venni a lilában úszó virágoskertet! Melynek tulajdonosai rengeteg kézműves termékkel is várnak, így innen szinte lehetetlen néhány szuvenír nélkül távozni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET