Nem udvariasságból köszöntenek a stewardessek a repülőn – sokkal komolyabb oka van

Nem a kedvesség áll a bevett szokás mögött.

Ugyan a légiközlekedésben dolgozók munkájával kapcsolatban sok érdekes kérdés merül fel, de azt általában csak egyszerű kedvességnek tekintjük, hogy a légiutas-kísérők mindenkinek köszönnek a repülőgép ajtajában. A valóságban viszont egyáltalán nem (csak) erről van szó.


Legyen szó bármely légitársaságról, aki utazott már repülővel az jól tudja, hogy mielőtt elfoglalnánk a helyünket, a légiutas-kísérők minden esetben egyesével köszönnek az összes utasnak. Míg önmagában ebben semmi gyanús nincs, a szívélyes üdvözletek hátterében egyáltalán nem a kedvesség áll.

A LADbible csapata kiszúrta Kat Kamalani TikTok-videóját, amiben a légiutas-kísérő elmagyarázza, hogy miért ennyire udvariasak a kabinszemélyzet tagjai.

A videóból kiderül a kiemelt figyelem oka: 

@katkamalani You would never guess the last part... #secretsrevealed#traveler#momsontiktok#flightcrew#travelhacks♬ Sunny Day - Ted Fresco

„Szóval amikor éppen a repülőre sétálsz fel és mi mosolygós arckifejezéssel fogadunk, akkor valójában azt mérjük fel, hogy melyik utas lehet alkalmas az úgynevezett ABP-szerepre”

– mondja a videóban Kamalani.

Az ABP-k (able bodied persons – ép testű személyek) olyan utasok, akik segítségére vészhelyzet esetében számíthat a repülőgép személyzete. Ezeket a személyeket gyakran mentősökből, tűzoltókból, katonákból, orvosokból és egyéb, stresszes szituációk alatt is beláthatóan viselkedő emberekből választják ki.

A problémás utasokra is van megoldás: Ezeket a szavakat használják a légiutas-kísérők a problémás utasokra

Amennyiben viszont nincs olyan személy a járaton, aki ehhez hasonló munkakörben dolgozik, akkor a személyzet azokat fogja megbízni a feladattal, akit ők a legalkalmasabbnak találnak erre.

Míg a légiutas-kísérőket a kiképzésük alatt teljességgel felkészítik a vészhelyzetekre, addig az ABP-k segítsége kulcsfontosságú lehet. Rájuk általában olyan feladatokat bíznak, mint a többi utas segítése, nyugtatása és irányítása.

Ha már vészhelyzet: Az 5 másodperces biztonsági trükk, ami a pilóták szerint életet menthet

A másik ok

Van viszont egy másik oka is annak, hogy végigmérnek minket a légiutas-kísérők. Ez pedig nem más, mint az, hogy kiszűrjék a lehetséges embercsempészeket.

„Sokkal többször történik meg az embercsempészet a szektorban, mint azt gondolnátok. Számunkra pedig a legfontosabb a biztonság” – hallható a videóból.

Tehát nem kell aggódnunk akkor, ha úgy érezzük, hogy alaposan megvizsgál minket a személyzet, mindennek az utasok biztonsága az oka.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET