A 10 leggyakoribb csalás, amivel turistaként találkozhatsz

Érdemes résen lenni, nehogy véletlenül pont minket szedjenek rá.

taxi
Getty Images

Csalók mindenhol vannak, még a legbiztonságosabb városokban is, sőt néhány országban még zsebesekre is érdemes fokozottan ügyelni. Mutatunk pár kifinomultabb szélhámos trükköt, és adunk pár tippet, hogy elkerüljük a csalókat.

1. „Elromlott" taxióra

Sok országban elterjedt trükk a taxióra kikapcsolása: a trükköző taxisofőrök ezzel irreális összegeket is elkérhetnek egy-egy útért. Hogy ne szedjenek rá, érdemes meggyőzödni beszállás előtt arról, hogy a taxióra megfelelően működik.

Ha a mérő nem működik, az utazás megkezdése előtt egyezz meg az árban a taxissal!

Getty Images

2. Álrendőrök

Ez is egy gyakori átverés: néhány ember rendőrnek adja ki magát egyenruhában, igazoltatják a külföldieket, majd azt állítják, hogy lejártak az okmányaik, ezért rögtön helyben bírságolnának is.

Mielőtt bárkinek odaadnánk az iratainkat, mindenképp kérjük meg az illetőt, hogy igazolja magát! Ha ezt nem teszi meg, de továbbra is akadékoskodik, akkor kérjük meg, hogy inkább a rendőrségen folytatódjon az „ügy" – ettől valószínűleg megriad, és továbbáll.

Ez is érdekelhet: 10 úti cél, amit „rejtett kincsnek" emlegetnek, pedig már rég nem az

3. „Pardon!"

Shutterstock

Zsúfolt helyeken, pályaudvarokon, piacokon, felvonuláson vagy fesztiválokon gyakori, hogy a zsebesek „véletlen" nekünk ütköznek, de a koccanás következtében a zsebünket is kiürítik.

Vigyázzunk az értékeinkre, mindig zárható rekeszbe tegyük a pénzünket és a iratainkat, vagy vásároljunk lopásbiztos táskát.

4. A barátságos idegen csapdája

Előfordulhat, hogy már a repülőtéren vagy a hotel aulájában lecsap ránk egy barátságos személy, általában helyi lakos, aki „jól ismeri" a környéket, ezért szeretné megmutatni a legjobb helyeket.

Ha ebbe belemegyünk, ne lepődjünk meg, hogy az az étterem, bár, kávézó, ahová a jóakaró elvitt minket, extrém árakkal dolgozik. Ezek a vendéglátóhelyek általában a turisták lehúzására specializálódtak, az újdonsült idegenvezetőnk pedig a végén még jutalékot is kap a helytől.

Mindig bízzunk a megérzéseinkben, és kerüljük el a hasonló helyzeteket!

5. Figyelemelterelés

Ezt a trükköt mindig párban csinálják a zsebesek: az egyik elteri a turista figyelmét, közben a társa meg kirabolja.

A kutatások azt mutatják, hogy a franciaországi, spanyolországi és olaszországi turisztikai hotspotokon kifejezetten gyakoriak az ehhez hasonló esetek. Gyakori trükk, amikor a rászorulóknak (pl. árváknak, megkínzott állatoknak) gyűjtenek adományokat, amihez egy űrlapot is ki kell tölteni, és amíg a turista az adminisztratív feladatokkal foglalatoskodik, a zsebei már üresek is lettek.

Másik klasszikus trükk, amikor a csaló azt tetteti, hogy kisebb baleset történt vele, elesett és beütötte a fejét, vagy nem tud lábra állni, és segítséget kér. Ekkor érkezik lép akcióba tolvajtársa, kihasználva a turisták jóhiszeműsét.

Olvasd el ezt is! És te tudod, melyik a legrégebbi nemzeti lobogó?

Getty Images

Zsebtolvajokra figyelmeztető jelzés Berlinben

6. „Ingyenes" utazás

Ha túl olcsónak (vagy egyenesen ingyenesnek) érzünk egy utazást, hajókirándulást vagy wellness-szolgáltatást, akkor legyünk résen: ne adjunk cserébe a telefonszámot, bankszámla- vagy hitelkártyaszámot, mert pórul járhatunk.

7. Az ATM-csel

A bűnözők ennél a csalásnál olyan eszközt csatlakoztatnak az ATM-hez, amely beolvassa a kártyaadatokat és a PIN-kódot. Mindig biztonságos helyen lévő pénzautomatát használjunk, és takarjuk le a kezeinkkel a gombokat, amikor megadjuk a kódot!

Ne hagyd ki: 4 európai ország, amit az introvertáltaknak találtak ki

8. Kamu Wi-Fi 

Egyre több dolgot intézünk internet segítségével, egyre több adatunk van veszélyben a digitális eszközeinken. Mindig hbiztonságos Wi-Fi-hálózatokat vagy VPN-rendszert használjunk, és ne csatlakozzunk soha olyan hálózatra, amit nem tudunk beazonosítani!

9. „Ajándékok"

A kéretlen ajándékok sosem mennek ki a divatból. A turisták által kedvelt helyeken gyakran előfordulnak olyan csalók, akik mindenféle ajándékokat tolnak az orrunk elé: a kis csecsebecséktől, a plüssjátékokon keresztül az ékszerekig.

Azt állítják, hogy ajándék, majd meglepetés: végül elkérik az árát egy kellemetlen vita keretében.

10. Képek vs. valóság 

Elszaporodtak az olyan szálláshirdetések, amik a képek alapján csúcsminőségű apartmanokat hirdetnek, a valóságban azonban lepukkant, igénytelen és koszos – de az is lehet, hogy a szállás elhelyezkedése sem felel meg a leírásnak.

Mindig ellenőrizzük a hely értékeléseit több oldalon is, minden véleményt olvassunk el figyelmesen!

AMI MÉG ÉRDEKELHET