5 szokatlan lépcsősor a Földön, aminek megmászása megéri a fáradságot

Érezni fogjuk a combunkat.

piedra del penol, kolumbia

Fotó: Piedra del peñol – Shutterstock

Míg a lépcsők elsődleges funkciója az, hogy megkönnyítsék az emberek közlekedését, addig kétségkívül léteznek olyan remekművek is, amik ezen felül vizuálisan is különleges látványt nyújtanak. Mutatunk öt olyan lépcsősort a bolygónkról, amelyek az építészek munkájának köszönhetően a városképet is feldobják.


Tiger & Turtle Magic Mountain – Németország 

A Kölntől északra található Druisburg városában fut Németország egyik legérdekesebb lépcsősora, a Tiger & Turtle Magic Mountan néven futó, hullámvasútszerű alkotás. A Heike Mutter és Ulrich Genth által tervezett hurok megmászásához szükségünk lesz egy kis comberőre, mindazonáltal aki erre adja a fejét, azt pazar kilátással és egy jó edzéssel ajándékozza meg a német építészek által készített lépcsősor.

Ha már magaslati helyek: 6 elképesztő felvonó a világból, ahol a tériszonyosok gutaütést kapnának6 elképesztő felvonó a világból, ahol a tériszonyosok gutaütést kapnának

The Vessel – Egyesült Államok

New York nagyvárosának mélyét díszíti a Vessel nevű interaktív szoborcsoport, ami lépcsősorok és lépcsőfokok kusza hálózatából áll. A Thomas Heatherwick által tervezett szerkezet kialakításának a célja az volt, hogy harmóniát és egyensúlyt teremtsen a függőleges fém- és üvegrácsokon keresztül. A közel 46 méter magas építmény tetejére a látogatók gyalog és lifttel is fel tudnak jutni.

Heaven’s Gate Mountain – Kína 

A Kína délkeleti részén elhelyezkedő Tianmen-hegyi Nemzeti Park főleg óriási sziklaképződményeiről és természeti kincseiről ismert. Az itt található „Mennyország kapuja” lépcsősor segítségével a látogatók felmászhatnak egy igazán különleges lukas sziklához, 131 méteres magassága révén pedig lélegzetelállító kilátást ígér a körülötte elterülő szakadékokra.

Chand Baori – India 

A Chand Baori-kút India északi részén, a Dzsaipurhoz közeli Abhaneri falujában magasodik. A 8. és 9. század fordulóján felépült, 13 emelet mély kútrendszer összesen 3500 lépcsőfokból áll, célja pedig az volt, hogy a száraz időkben is össze tudja gyűjteni az esővizet. A kút készítését a Nikumbha-dinasztia uralkodója, Chanda király parancsolta meg, és mára leginkább találkozóhelyként, turistalátványosságként funkcionál.

Ha inkább a technológiára bíznánk a mászást: 6 magaslati libegő a világon, ahol káprázatos látvánnyal találkozhatnak a bátor utazók

Piedra del Peñol – Kolumbia

Kolumbia északnyugati térségében, Medellín városától nagyjából 65 kilométerre magasodik a Piedra del Peñol néven ismert monolit. A 70 millió évvel ezelőtt kialakult sziklaképződmény legmagasabb pontja a 200 métert is eléri, a tetején található kilátópontig egy 650 fokos lépcsősor vezet fel. A szikla a spanyol hódítók megérkezése előtt az indiánok szent helye volt, mára pedig turistalátványosságként van számontartva.

(Forrás: Architectural Digest)

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET