4 karácsonyi koszt a történelemből, ami nélkül nem létezett ünnepi lakoma

A középkori asztalok nagy kedvencei.

A karácsony az egyik legősibb ünnep az emberiség történetében, így nem meglepő, hogy a történelem során készült már több különleges étel az évszázadok alatt. Mutatunk párat, amit jóízűen fogyasztottak elődeink.


Pávahús

Fotó: Hulton Archive / Getty

Ha eddig azt gondoltuk volna, hogy a páva túl szép állat ahhoz, hogy megkóstoljuk, akkor nagyot tévedtünk. A középkori Európában – főleg az Egyesült Királyságban – a tehetősebb lakosok előszeretettel készítettek pávahúsból ételeket. A ma már hagyományosnak mondható pulyka például csak a 16. században lopózott be a konyhába, amikor is VII. Henrik úgy döntött, hogy az éves ünnepen a pulyka lesz a főfogás. Azonban a pávát egészen a 20. századig nem került le teljesen az étlapról.

Brazíliában ezeket szeretik: Brazil ételek, amik a forró karácsonyi időszakban kerülnek az asztalra

Frumenty

A frumenty néven ismert forró gabonakását kétféleképpen készítették: az édesszájúak tejben, a sós ízeket kedvelők pedig húslevesben főzték meg. A frumenty alapvetően a szegényebbek eledele volt, így a korai receptekben nem sok hozzávaló szerepelt. Idővel viszont tojással, cukorral, sáfránnyal és különböző fűszerekkel dobták fel, mellé gyakran szarvashúst vagy halat táltaltak. A frumenty érdekessége, hogy sokan a mai angol karácsonyi szilvás puding elődjének tartják.

Vaddisznó fej

Fotó: Hulton Archive / Getty

A 16. századtól a vaddisznó feje is ünnepi lakomának számított, melyet általában kútvízben főztek meg. A sütés során borral locsolták meg, amit a mellé felszolgált wassail mártás egészített ki. Ebben sok fűszer, például fahéj, cseresznyeszirup és gyömbér is volt.

Ha az italokkal idéznénk meg az ünnepi hangulatot: 5 karácsonyi koktél, aminek a receptjét biztosan elkérik majd a vendégek

Osztrigapörkölt 

Az osztriga nem mindig volt a gazdagok eledele, főleg az olyan településeken, melyek közel voltak a tengerhez. Míg a halételek már több ókori kultúrában is fontos elemét képezték a karácsonyi vacsorának, addig az osztrigapörkölt eredetét nehéz egy pontos időszakra visszavezetni.

A legtöbb forrás szerint a receptet az 1800-as években bekövetkezett nagy ír burgonyavésznek köszönhetjük, melynek során rengeteg ír lakos menekül az Egyesült Államokba. A ling nevű sózott halból készült halászlé már ekkor a hagyomány részét képezte, ám mivel a telepesek nem találtak ilyen halat az államokban, ezért osztrigával helyettesítették azt.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET