A különleges koreai étel, amit régen a fürdővízben készítettek el

Mára persze leginkább a konyhákban készül.

Valószínűleg ma már kevés embernek jutna az eszébe fürdővízben tojást főzni, ám Koreában egykoron pontosan így készült a jjimjilbang néven ismert szauna-tojás. A specialitásnak számító étel ízre és állagra is különbözik a megszokott főtt tojástól.


A jjimjilbang szó Koreában alapvetően annyit jelent, mint „fűtött szoba”, az étel neve pedig pontosan erre utal. Az országban óriási hagyománya van a tradicionális fürdőházaknak, űm igazi népszerűségre csak az 1990-es évektől tettek szert. Míg ezek a fürdők javarészt nem koedukáltak, addig területükön vannak olyan helyiségek is, amiket mind a két nem egyszerre látogathat.

Ezek általában olyan közösségi helyek, mint a bár, az edzőtermek, a sószobák vagy éppen a jeges szobák.

A koreai wellness-központokban pedig gyakran szolgálnak fel harapnivalókat, közülük az egyik népszerű étel a már említett szauna-tojás.

Ezeket a tojásokat régebben tényleg a fürdővízben készítették el, ám mára már a fogás beköltözött a háztartásokba is – ezt legtöbbször családi ünnepeken, különleges alkalmakon tálalják.

A lágy állagú tojás fűszeres ízét a vízben történő „érlelésnek” köszönheti. Magas nyomáson készítve ugyanis a Maillard-reakció során a szénhidrát és a fehérje reagál egymással, ettől pedig barna színanyagok és aromák szabadulnak fel.

Így a szauna-tojás belseje a megszokott helyett barna színű lesz, ízvilága pedig egy diós, földes hatással bővül.

A kávéra is vannak változatok: 5 koffeindús kávéalternatíva, ha valami újjal próbálkoznál

Elkészítés

Ahhoz, hogy otthon is elkészítsük egyébként nem kell túl sok minden: a recepthez egy kuktára és egy méretében hozzá passzoló fém párolóra van szükség. Az edénybe öntsünk nagyjából két liter vizet, sózzuk meg egy kicsit, majd a belerakott tojásokat magas nyomáson, 3-3,5 óráig főzzük – írja a Pressure Cook Recipes.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET