5 koffeindús kávéalternatíva, ha valami újjal próbálkoznál
Mindenhol más a népszerű.
A mai világban az egyik leginkább széleskörben fogyasztott italnak a kávé számít: a Statista adatai szerint évente 176 millió hatvan kilogrammos csomagot vásárolunk belőle. Bár a kávé kétségkívül globálisan kedvelt, bolygónk különböző szegleteiben gyakran másfajta italokat hívnak segítségül reggelente. Mutatunk öt alternatívát, amivel helyettesíthető a fekete.
Matcha – Japán
A matcha-teák már itthon is eléggé elterjedtnek mondhatók, ám ez nem volt mindig így. A teák őshazájának számító Kínában viszont már évezredek óta készítenek különböző italokat, a matchát Japánban pedig külön szertartás illeti. A matcha egy őrölt teapor, ami rendkívül gazdag koffeinben és antioxidánsokban is, emiatt forró vízbe áztatva kiváló alternatívája lehet a kávénak.
Egy ilyen péksüti nagyon jól passzolna hozzá: Imádják Svédországban a drága fűszert, ami a pékségek kedvenc hozzávalója lett
Masala chai – India
Az évezredes múltra visszatekintő masala chai tea egy indiai változata a fűszeres fekete teáknak. Míg a legkorábbi receptek még koffeinmentesek voltak, addig a 19-20. századra már kialakult a ma is ismert, fekete teából készült fűszeres, édesített és krémesital. A leggyakrabban a tejes italhoz olyan fűszereket adnak hozzá, mint a kardamom, a bors, a gyömbér és az édeskömény.
Kombucha – Kína
A kombucha néven ismert erjesztett ital a matchához hasonlóan egyre inkább népszerűvé válik a nyugati országokban is, ám eleinte leginkább Kínában fogyasztották. A bizarrnak hangzó kombucha tele van természetes probiotikumokkal, erősíti az immunrendszert, és nem utolsó sorban koffeint is tartalmaz.
Ha valami erősebbre vágynánk: 5 forró koktél a télre, hogy ne csak a radiátor melege fűtsön
Yerba Mate – Paraguay
A yerba mate tea eredetileg a guaraníktól származik, akik a mai Paraguay környékén éltek. Több dél-amerikai őslakos kultúra az istenek italának tartja, a fent említett guaraník pedig bár önmagában is fogyasztották a kesernyés leveleket, gyakran forró vízbe áztatva szürcsölték el. Mivel a levelekben jó adag koffein található, ezért teába főzve élénkítő hatása van – emellett antioxidáns jellegű és a fókuszálásban is segít.
Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!
- Világtérképen az országok legnépszerűbb ételei – nem meglepő, mi a magyar kedvenc ›
- Olaj nélkül is áll a bál: a sütőben sült farsangi fánk receptje ›
- Egy csésze húszezer forint, de sok kávéfogyasztó lehet, hogy meg se kóstolná ›
- A szakértők szerint ez az 5 legjobb kávézó a kávé fővárosában ›
- Olyan kávét találtak fel a tudósok, ami átformálhatja az egész piacot ›