Kirándulnál Magyarországon? Ismerd meg a turistajelzéseket!

Amatőr természetjárók, most figyeljetek, megmutatjuk a magyarországi szimbólumokat!

Fotó: drive.hu

Aki már életében legalább egyszer eltévedt erdőben, tudja, hogy mennyire nem jó móka órákig keresni valami támpontot vagy jelzést, ami alapján tájékozódhatunk. Szerencsére nincs sok turistajelzés és azok is egyértelműek, tehát ha megjegyezzük őket, sokkal egyszerűbb és jobban tervezhető lesz a kirándulás. Nyomtasd ki a jelzéseket és már mehetsz is egy jó kis belföldi kirándulásra!

Térkép szerint

A turistatérképeken a turistaútvonalakat két módon jelölik: vagy piros vonallal mutatják és mellé írják zárójelben rövidítve, hogy milyen színű jelzést kell követni, a térképen pedig csak a kezdőbetűkkel jelölik, azaz (K), (P), (S), (Z). (Magyarországon 4 féle fő jelzés van: kék-fehér, piros-fehér, sárga-fehér és zöld-fehér. Két fehér sáv között látható a színes sáv.) A másik jelzési forma, ha olyan színű csík jelöli az útvonalat a térképen, amilyen színű az útvonal, tehát a kék-fehér útvonalat kék csík mutatja majd.

A jelzések felfestésénél három alapvető szabályt követnek: a jelzések mindkét haladási irányból jól láthatók legyenek; mindenkinek, az amatőr kirándulóknak is könnyen felfedezhető legyen (szemmagasságban, vastag törzsű fán vagy kövön); a jel elég nagy legyen ahhoz, hogy észrevegyék.

Az alapszíneken túl

Fotó: Shutterstock

A sávos jelzéseken kívül vannak még ritkább jelek (ezeket lejjebb részletezzük), a négyzet, a kör, az ómega, és az L jelzések leágazó jelzések, közülük általában csak a négyzetnél fordul elő a 2 km-nél hosszabb útvonal. A turistaút végét az utolsó jelzés alapjának alsó sarkában egy ponttal jelölik.

A legújabb turistajelzések közé tartozik a bicikliút (bicikli jel), a futóösvény (egy futó ember figura), a függőleges két sáv, ami a sportlövők szimbóluma. A T betű a tanösvényt jelöli, ezen kívül még láthatunk színes zarándoklatjelzéseket és teljesítménytúrák pecsételőhelyeit is. Ha komolyan vesszük a rendszeres kirándulást, akkor előbb-utóbb mindegyikkel találkozni fogunk Magyarországon.

A ritkább jelzések a következők:

A következő ikonokat az útvonal színével megegyező színben festik fel.

Körséta

Illusztráció: Wikipédia


A körsétákat jelölik ezzel a jelzéssel – ezek olyan utak, amelyeknek a kiindulópontja és az érkezési pontja is ugyanott van, azaz a jelzésváltás nélkül visszavezető útvonalakat jelölik így.

Kereszt

Illusztráció: Wikipédia


A kereszt átkötő vagy összekötő (vagy rövidítő) utat jelez, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet. Ezt a fajta jelzést valamely sávjelzésből kiágazó és valamilyen fontos ponthoz (pl. vonatállomáshoz) vezető jelzésére is alkalmazzák.

Ómega

Illusztráció: Wikipédia


Az ómega jelzés a barlangokhoz vezető rövid (maximum 2 km-es) utakat jelölik, ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki.

Négyzet

Illusztráció: Wikipédia


A négyzet a szálláshelyek jele: általában a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető, illetve az azoktól jövő utakat jelöli.

Háromszög

Illusztráció: Wikipédia


A háromszöggel a hegytetőkre, kilátópontokhoz (tornyokhoz) vezető utakat jelölik, ez a jelzés is rendszerint más jelzésből indul ki.

L alak

Illusztráció: Wikipédia


Az L alakú jelzés a romokhoz, műemlékekhez, földvársáncokhoz vezető, ill. az azoktól jövő rövid (maximum 2 km-es) utakat jelzi. Ez a jelzés is rendszerint más, azonos színű jelzésből indul ki.

Kör

Illusztráció: Wikipédia


A kör jelzés forrásokhoz, kutakhoz vagy egyéb ivóvízvételi helyhez vezető, illetve az azoktól induló rövid (maximum 2 km-es) utakat jelöli. Ez a jelzés is többnyire más, azonos színű jelzésből indul ki.

További információkat a turistajelzes.hu oldalon találhatsz.

AMI MÉG ÉRDEKELHET