6 tengerparti kerékpárút Európában, ha bringázva nyaralnál

A tájak szépsége sem elhanyagolható.

kerékpár a tengerparton

Európa szerencsére bővelkedik káprázatos tengerpartokban, a partszakaszok viszont nemcsak a fürdőzésre és a napozásra tökéletesek, hanem a kerékpározásra is. Az elmúlt években ráadásul egyre többen köteleződnek el az aktív utazások iránt, melynek egy szuper formája a biciklizés. Mutatunk hat olyan országot, ahol érdemes két kerékre pattannunk azért, hogy felfedezzük az adott régió szépségeit.


Bordeaux és az Archacon-öböl – Franciaország 

Bordeaux környékére nem csupán a finom borokért és az osztrigákért éri meg ellátogatni, de akkor is, ha egy felejthetetlen bringatúrával szeretnénk megajándékozni magunkat. Az osztrigatenyésztésről híres Archachon-öböl egykor a tehetős párizsi polgárok közkedvelt nyaralóhelyszíne volt, ma pedig kiváló célpont lehet azoknak, akik szívesen suhannának keresztül a romantikus francia vidéki tájakon úgy, hogy útjukat osztrigafarmok és bájos francia villák szegélyezik.

Az útvonal egyik legszebb szakasza a part mentén, fenyőerdők között vezet fel a Dune du Pilat dűnéhez, mely Európa legmagasabb dűnéjének számít.

Az Atlanti-óceán partja – Portugália 

Az EuroVelo1, illetve Antlantic Coast Route néven ismert kerékpáros útvonal teljesítéséhez nagy eltökéltség szükséges, ugyanis az hat országot érintve, Norvégiától egészen Portugáliáig tart. Az út portugál szakaszán – különösen Algarve környékén – már tavasszal is igazán kellemes az időjárás, az egyetlen nehézséget az erős szél jelentheti. Az EuroVelo1 ezen szakasza több mint 200 kilométer hosszan nyúlik el a portugál partszakaszon, így a bicikliseknek páratlanul csodálatos élményben lehet részük.

Ha vonatoznánk: 2024 legjobb vonatútjai Európában, amiket érdemes lesz kipróbálni

Északi-tenger – Hollandia, Belgium 

A holland és a belga tengerpartok környékén bár egy kicsit más a klíma, mint Olaszországban vagy Portugáliában, ám a kerékpárosok számára tökéletes lendületet tud adni az errefelé fújó északi-tengeri szél. Hollandiában például eléggé híresek a „tengeri kerékpárutak”, melyek a környező homokdűnék mentén viszik végig a bicikliseket. Ezek ráadásul apró tengerparti városok és tradicionális halászfalvak között kanyarognak, így kulturális programokban sem fog hiányt szenvedni az, aki belevág a tekerésbe. Az LF Kustroute néven futó pályáról ezen a linken tudunk tájékozódni.

Adria – Horvátország, Olaszország 

Minden évben megannyi magyar utazó választja nyaralási helyszínként az olasz és a horvát tengerpartokat, a jó hír az, hogy a kalandvágyó kerékpárosoknak sem kell lemondaniuk a mediterrán hangulatról. Az méltán híres olasz Amalfi-parton például két keréken is egyszerűen végig lehet haladni, igaz, egyes szakaszokon azért szükség lesz egy kis combmunkára is. A Cycling Amalfi weboldalon bővebben is tájékozódhatunk a részletekről.

Ezzel párhuzamosan a dalmát parton is kiépített kerékpárutak várják a sportos utazókat, akik például Dubrovnik városából indulva elhaladhatnak Horvátország apró települései és természeti látványosságai mellett. A partmenti biciklizésre több lehetőség is van, az egyik legnépszerűbbnek a „Mediterrán Útvonalként” ismert EuroVelo 8-as útvonal számít. Ezen a linken utánajárhatunk az opcióknak.

Szardínia se rossz választás: A festői olasz túraútvonal, ahol a 35 év alattiak szinte ingyen szállhatnak meg

Belgiumban is népszerűek a tengerparti kerékpárutak, melyek többek között lehetővé teszik, hogy a középkori Brugge városát is felfedezzék az utazók. Itt fut végig például az EuroVelo 12-es útvonala, ami olyan természeti látványosságokat is érint, mint például a Zwin natúrpark.

(Forrás: hamuesgyemant.hu)

AMI MÉG ÉRDEKELHET